Objavljeno

Tinejdžerke igraju video igre, no minimiziraju kontakt s drugim igračima

Suprotno stereotipima prema kojima je igranje video igara muški hobi, tinejdžerke ih također obožavaju igrati, piše Chris Suellentrop na blogu o video igrama Kotaku. Suellentrop je na blogu objavio analizu podataka Centra za istraživanje Pew vezanu uz tinejdžere/ke, tehnologiju i prijateljstva prema kojoj je čak 60% ispitanih tinejdžerki potvrdilo je da igraju igrice na kompjuteru, igračim konzolama ili mobitelima.

Iako su video igre popularne i kod djevojčica i kod dječaka, postoji zapanjujuća razlika u tome kako ih igraju. Za dječake igranje videoigara uključuje druženje te bi se moglo reći da je gejmanje u centru njihovih društvenih života. S druge strane, djevojčice koje su poznatije po chatanju na digitalnim uređajima, videoigre najčešće igraju same.

Čak 47% tinejdžerki tvrdi da nikada ne igraju online, a 27% njih kaže da niti ne igraju zajedno s drugom osobom u istoj prostoriji. Djevojčice su također puno rjeđe od dječaka spremne uključiti svoje mikrofone dok igraju online igrice. Kad dječaci upoznaju prijatelje, 38% njih u prve tri informacije koje podijele o sebi spomenu svoj nadimak koji koriste pri igranju videoigara, dok je na taj korak spremno samo 7% djevojčica.

Iako Pew nije istražio koje vrste video igara djevojčice igraju, slična studija otkrila je da djevojčice igraju najrazličitije vrste video igara, a ne samo stereotipno ‘ženske igre’ vezane uz uređivanje i odjeću.

Zašto djevojčice izbjegavaju javno igrati video igre dok se dječaci u to spremno upuštaju? Amanda Marcotte s portala Slate smatra da su djevojke koje igraju video igre pod povećalom svojih vršnjaka koji zbog svake njihove pogreške krive njihov spol. U online igranju dječaci često komentiraju igru djevojaka na pogrdan i omalovažavajući način. Igranje video igara trebalo bi biti zabavno pa nitko ne može kriviti djevojke što na ovakav način žele izbjeći stresne situacije. Međutim, posljedica tog trenda opći je dojam da je igranje video igara isključivo muška stvar. [P.C.]


Povezano