Objavljeno

Time Magazine se ispričao zbog pokušaja zabrane riječi feminist/kinja

U anketu Koje bi riječi trebale biti zabranjene u 2015?, časopis Time je, među riječi i izraze kao što su “bossy”, “influencer”, “om nom nom nom” i “literally” uvrstio i riječ “feminist”.

Časopis tradicionalno na kraju svake godine objavljuje anketu s izrazima koji su toliko zloupotrebljavani u prethodnoj godini da su mnogima postali nepodnošljivi. Primjerice, prošle godine pobijedila je riječ twerk. Uglavnom se radi o izrazima iz popularne kulture, no ponekad na tu listu zalutaju i malo ozbiljnije teme.

Za uvrštenje riječi “feminist” daju i svoje objašnjenje: “Nemate ništa protiv feminizma kao takvog, ali kad je postalo popularno da svaki celebrity mora objasniti kako se ta riječ odnosi na njih, kao neki političar koji deklarira stranačku pripadnost? Skoncentrirajmo se na problem i prestanimo nabacivati ovu etiketu uokolo kao traku na paradi Susan B. Anthony“.

Izvršna urednica Timea Nancy Gibbs ispričala se zbog toga u tekstu koji prethodi anketi. Sam popis je ostao nepromijenjen, ali anketa je neaktivna. “Time se ispričava za egzekuciju ove ankete; riječ “feminist” nije trebala biti uključena u popis riječi koje treba zabraniti. Dok smo željeli pozvati na raspravu o načinima na koje se neke riječi koriste ove godine, ta nijansa je izgubljena i žalimo što je to uključivanje postalo distrakcija od važne rasprave o jednakosti i pravednosti”, piše Gibbs.

Time -ova anketa prilično je poznata jer prepoznaje popularne fenomene i prikazuje ih na humorističan način, ako se tako može gledati na samu ideju zabranjivanja pojedinih riječi. Međutim, puno je više medija prenijelo ispriku nego samu anketu pokazujući da je pitanje feminizma trenutno itekako važno, a mnogi žele da tako ostane i u sljedećoj godini. [B.Z.] IBTimes


Povezano