Objavljeno

BeFem predstavio Feminističku medijsku deklaraciju

Feministička organizacija Befem iz Beograda već godinama radi na unaprjeđenju vidljivosti žena u medijima i poticanju kreatora medijskih politika da preuzmu odgovornost u ostvarenju rodne ravnopravnosti i ženskih prava kroz promjenu raspodjele moći u društvu. Kroz razvijanje medijskih programa analiziraju načine na koje su žene uključene/isključene iz javnih prostora, reprezentacijske prakse i diskurse kojima mediji pribjegavaju kada pišu o ženama. Također, njihovi programi nude strategije i alate kako da se stereotipno i diskriminatorno izvještavanje prevaziđe.

Svojim programima, medijskom produkcijom, kreiranjem inovativih komunikacijskih strategija pokušavaju promijeniti medijske prakse kako bi izvještavanje bilo što više rodno osjetljivo, s naglaskom na predstavljanje aktivnih žena u lokalnim zajednicama kroz program „AKTIVNA ŽENA, AKTIVNA ZAJEDNICA” i nove medijske politike. Ovaj program podrazumijeva proizvodnju novih medijskih sadržaja kroz kratke feminističke dokumentarce koji predstavljaju aktivne žene Zlatiborskog i Severnobačkog okruga, kampanje i studije o ženskim inicijativama koje mijenjaju lokalnu zajednicu i transformiraju ne samo medijski, nego i javni diskurs u kojima će različiti ženski identiteti i egzistencije biti vidljive, a ne na dnu političke agende.

U skladu s tim, a u cilju poduzimanja aktivnih koraka ka rodno osjetljivijem medijskom izvještavanju, nastala je i Feministička medijska deklaracija koju je Befem kreirao zajedno s mrežom suradnica novinarki, urednica, aktivistkinja ženskih organizacija i profesorica s fakulteta koji se bave medijskom reprezentacijom, rodnom ravnopravnošću i marginaliziranim grupama. 

Vrijednosti na kojima počiva Feministička medijska deklaracija:

 • U svom radu se vodimo principima ravnopravnosti, odgovornosti, i solidarnosti
 • Zalažemo se za medije koji čine vidljivima žene i marginalizovane društvene grupe, kao i njihovo iskustvo i znanje u medijskim sadržajima
 • Protivimo se tabloidizaciji, objektifikaciji i eksploataciji devojčica, devojaka i žena u medijskim sadržajima
 • Zalažemo se za slobodan i pravovremeni pristup informacijama
 • Zalažemo se za izveštavanje koje je etično, istinito i profesionalno
 • Protivimo se cenzuri, autocenzuri kao i zloupotrebi medija od političkih i ekonomskih centara moći
 • Protivimo se propagiranju i širenju svih oblika nasilja u medijskim sadržajima.
 • Zalažemo se za promenu medijskog narativa od atmosfere nasilja i straha
  ka podsticanju sadržaja koji vode kulturi raznolikosti, slobode, solidarnosti i
  emancipacije.
 • Zalažemo se za neprekidno unapređivanje medijske pismenosti i feminističkog obrazovanja.

Deklaracija je dostupna na linku.


Povezano