Objavljeno

Testirana muška kontracepcija

Nedavno je uspješno testirana prva kontraceptivna metoda koja je namijenjena muškarcima. U medicinskom istraživanju u kojemu je sudjelovalo 320 muškaraca otkriveno je da je injekcija koja sprječava trudnoću efikasna u 96 posto slučajeva.

„Istraživanje je pokazalo kako je muškom hormonalnom kontracepcijom moguće smanjiti rizik od trudnoće.“ izjavio je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Unatoč pozitivnim rezultatima, zbog negativnih nuspojava na koje se žalilo 20 (od ukupno testiranih 320) muškaraca odlučeno je kako je hormonalnu terapiju za muškarce potrebno dodatno istražiti.

Riječ je o nuspjavama poput promjena raspoloženja, depresije, bolova u mišićima, akni i promjenama u libidu. Zvuče li vam neke od ovih nuspojava poznato? Moguće, jer je riječ o tipičnim nuspojavama korištenja kontraceptivnih pilula koje trenutno koristi oko 48% posto djevojaka u dobi od 16 do 19 godina i oko 55% žena u dobi od 25 do 29 godina.

Zanimljivo je kako je zbog 6,25% muškaraca, koji se nisu mogli nositi s nuspojavama s kojima se žene koje koriste kontraceptivne pilule svakodnevno suočavaju, odlučeno kako je potrebno dodatno testirati i unaprijediti hormonalnu terapiju.

Paralelno, žensku kontraceptivnu pilulu koja je dostupna od 1962. godine žene najćešće koriste kako bi spriječile neželjenu trudnoću, unatoč tome što sa sobom donosi nuspojave kao što su promjene raspoloženja, glavobolje, neredovite menstruacije, krvarenja između menstruacija, promjene u kilaži, mučnine, oticanje nogu, osjetljivost grudi, itd.

Ovaj je slučaj očit primjer povlaštenog statusa koji muškarci uživaju po pitanju odgovornosti za neželjenu trudnoću. Iako je 75 posto muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju izjavilo kako bi vrlo rado koristilo ovu metodu kontracepcije, zbog 20 je ispitanika probna hormonalna terapija povučena. Sada će medicina potrošiti milijune kako bi uklonila nuspojave s kojima se žene suočavaju više od 50 godina.

Osim navedenih nuspojava, kontraceptivna pilula za žene povećava rizik od raka dojke i raka grlića maternice, ali čini se kako medicina smatra da to ipak nije relevantan problem u usporedbi s aknama i promjenama raspoloženja koje su zadesile muškarce. (E.H.) Independent

Povezano