Objavljeno

U Grčkoj rođena beba s tatom i dvije mame

Liječnici/e iz Grčke i Španjolske ispisali su nove stranice medicinske povijesti primjenom novog postupka oplodnje. Prošlog tjedna u Grčkoj je rođeno dijete koje potječe od dvije mame i jednog tate, a sve s ciljem rješavanja problema neplodnosti kod žena, prenosi BBC.

Pacijentica (32) je bila žena iz Grčke koja je već prošla četiri neuspješna procesa medicinski potpomognute oplodnje (IVF). Ona i dugo očekivano dijete su u dobrom stanju, a dječak je zdrav i teži 2,9 kg.

Iako se radi o postupku koji može pomoći parovima koji se bore s neplodnošću, stručnjaci i stručnjakinje iz Velike Britanije upozoravaju na njegovu etičnost.

Ova metoda se bazira na korištenju jezgre jajašca neplodne žene u kojoj se nalazi sav DNA s genetskim kodom te se ona spaja s jajašcem donorice bez jezgre, ali sa zdravim mitohondrijima. Takav spoj zajedno čini zdravo jajašce koje zatim može biti oplođeno spermom oca.

Kod ovog procesa ključan je mitohondrij – sićušni dio gotovo svake tjelesne stanice koji hranu pretvara u energiju. Ako se pojavi bolest, mitohondrij se ošteti, pa bi kombinacija majčine DNA i doniranog mitohondrija mogla spriječiti nastanak bolesti. Rezultat takvog postupka je dijete s 0,1% DNA donorice (mitohondriji) i genetskim kodom oca i majke (boja očiju, kose…).

“Žensko pravo da postane majka djeteta koje će imati njen genetski materijal je napokon postalo stvarnost. Ponosno predstavljamo svjetsku inovaciju u potpomognutoj reprodukciji kojom ćemo omogućiti ženama s brojnim neuspjelim IVF oplodnjama ili rijetkim mitohondrijskim bolestima da rode zdravo dijete”, kazao je dr. Panagiotis Psathas, ravnatelj klinike Institut života u Ateni.

U čitavom procesu grčki tim liječnika surađivao je sa španjolskim centrom Embryotools iz kojeg je potvrđeno kako u ispitivanju sudjeluju još 24 žene te da je osam embrija spremno za implantaciju.

U veljači 2018. doktori u Newcastleu, koji su pioniri ove tehnologije, dobili su dopuštenje za stvaranje prvog djeteta koje potječe od tri osobe. Dozvoljena su dva pokušaja, oba u obiteljima s rijetkim mitohondrijskim bolestima, a neki liječnici/e su natuknuli/e da se ovdje radi o dva moralno različita slučaja – rješavanju problema plodnosti i sprečavanju bolesti.

 “Zabrinut sam činjenicom da nije dokazano kako genetski materijal neplodne žene treba nužno biti izvađen i prebačen u jajašce donora. Rizici ove tehnike nisu još dovoljno poznati, iako je prihvaćeno da se postupak koristi za mitohondrijske bolesti, no ne i za ovakve slučajeve. Pacijentica je jednako tako mogla začeti daljnjim pokušajima medicinski potpomognute oplodnje”, izjavio je Tim Child sa Sveučilišta Oxford i medicinski direktor Fertility Partnershipa.

“Zakoni u Velikoj Britaniji se temelje na jakom utjecaju javnosti i na znanstvenim dokazima te se kod odlučivanja važu rizici i koristi. S ponosom podržavamo prvu studiju u Velikoj Britaniji u kojoj su se tehnike doniranja mitohondrija koristile u strogo kontroliranim uvjetima, ali smo zabrinuti ako će se studije provoditi bez sličnog nadzora”, dodaje dr. Beth Thompson iz Wellcome Trusta. [B.V.]


Povezano