Objavljeno

Talijanski portal Osservatorio Balcani e Caucaso širi doseg ‘Slobodnih radikala’ Adele Jušić

Ugodno iznenađenje priuštio nam je prošlog tjedna troježični talijanski portal Osservatorio Balcani e Caucaso (OBC) kada smo na njemu ugledali/e tekst Radicali liberi, talijanski prijevod teksta Slobodni radikali koji je za Vox Feminae povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju napisala Adela Jušić.

OBC je pokrenut 2000. godine kao portal s fokusom na jugoistočnu Europu, Tursku i Kavkaz, a posvećen je razmjeni znanja i dijalogu organizacija civilnog društva koje teže EU integraciji jugoistočne Europe, te podržavanju transnacionalnih odnosa i istraživanju problematike ključne za EU demokraciju.

Iz svoje baze u talijanskom Roveretu, OBC u suradnji s više od 50 suradnika/ca prati stanje u 26 zemalja te na dnevnoj bazi svojim čitateljima/cama donosi vijesti, analize i multimedijalne sadržaje na talijanskom, engleskom i bosansko-hrvatsko-srpskom. Svojim publikacijama obaćaju se akademskoj zajednici, a razvijanjem politika targetiraju lokalne, nacionalne i EU donositelje/ice odluka. Također, proizvodnjom audiovizualnog i edukativnog materijala te radionicama podiže svijest u školama i na sveučilištima.  

OBC je zanimljiv i zbog projekata na kojima radi, od kojih ćemo izdvojiti Resursni centar za slobodu medija pokrenut u suradnji s Europskim centrom za slobodu medija kojemu je cilj pružiti provjerene i važne informacije o medijskim slobodama i pluralizmu u Europi, te mapu kršenja medijskih sloboda u državama članicama EU i onima koje su u statusu kandidata koju su osmislili su i kreirali s britanskim udruženjem Indeks cenzure.

Sama ideja o kreiranju Resursnog centra krenula je od spoznaje o povećanom pritisku na novinare i medije, ali i od toga kako javnost još uvijek nije dovoljno upoznata s problemom medijskih sloboda. U tom kontekstu cilj platforme je potaknuti javne rasprave o medijskim slobodama, doprinijeti razvoju svijesti o rizicima i pritiscima koji ograničavaju nezavisnost i pluralizam medija, kao i o posljedicama takvih pritisaka za demokraciju i prava građana.

Drugi navedeni projekt, mapa kršenja medijskih sloboda ima za cilj detektirati sve vrste povreda novinarskih sloboda, bilo da je riječ o fizičkim prijetnjama, cenzuri i drugim kršenjima novinarskih prava s kojima se u Europi suočavaju novinari/ke, blogeri/ce ili građani/ke uključeni/e u potonje projekte, a Hrvatska zasada bilježi 56 prijava od kojih je posljednja napad na Antu Tomića.

Preporučujemo svakako praćenje portala, a nadamo se da ćete Adelin tekst preporučiti svim prijateljima/cama koji se bolje snalaze s talijanskim jezikom. [Ž.V.]


Povezano