Objavljeno

Tajvan prvi u Aziji ozakonio istospolne brakove

Aktivist Chi Chia-wei (foto: Kokuyo, Wikimedia Commons)

Tajvanski parlamentarci prošli su petak izglasali zakon o istospolnim brakovima, čime je Tajvan postao prva azijska država koja je omogućila bračnu jednakost.

Predsjednica Tsai Ing-wen sudjelovala je u kampanji za bračnu jednakost, objavivši nakon rezultata glasovanja na Twitteru: „Poduzeli smo veliki korak prema jednakosti i učinili Tajvan boljom zemljom.“

Tisuće podupiratelja prava homoseksualnih osoba okupilo se na kiši ispred parlamenta u glavnom gradu kako bi uživo gledali/e prijenos glasovanja.

„Ono što smo danas postigli nije bilo lako,“ izjavila je Victoria Hsu, osnivačica i izvršna direktorica Saveza za promicanje civilnog partnerstva u Tajvanu.

„Zakon neće biti stopostotno savršen, ali ovo je dobar početak i veliki korak prema zaustavljanju diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije. Od sada zakon kaže kako se svakoga treba tretirati jednako bez obzira tko su i koga vole.“

Prije dvije godine Hsuin je tim zastupao LGBT aktivista Chia Chia-weia u tužbi koja je navela tajvanski ustavni sud da donese presudu kako je uskraćivanje bračnih prava istospolnim parovima protuustavno.

Suci su vladi dali vremena do petka da donesu zakon. Glasovalo se o tri prijedloga zakona na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Druge dvije verzije koje su podržali konzervativci su izbjegavale korištenje riječi brak i opisivale istospolno partnerstvo kao „istospolnu obiteljsku vezu“ ili „istospolnu zajednicu“.

Najprogresivniji prijedlog zakona vlade – jedini koji nudi pravo mogućnosti posvajanja istospolnim parovima – dopušta supružnicima da posvoje biološku djecu svojih partnera. Istospolni parovi ne mogu zajedno posvajati, a donositelji zakona su u petak raspravljali na temu.

Hsu je izjavila kako se ona i njezina partnerica planiraju registrirati kao bračni par čim zakon stupi na snagu 24. svibnja, u istom uredu koji je prije 5 godina odbio njihov zahtjev za sklapanjem braka. Odjel za građanske poslove je izjavio kako je 151 par dogovorio registracije na navedeni dan.

Tajvanski gay pride najveći je u regiji i dugo je vremena bio središte LGBT aktivizma. Zagovornici_e su pozvali_e ostale azijske zemlje da slijede njihov primjer.

Nadamo se da će donošenje ovog zakona potaknuti val promjene diljem Azije i dati doprinos borbi za jednakost LGBTI skupine u regiji,“ izjavila je Annie Huang, direktorica Amnesty Internationala u Tajvanu. „Ovo je trenutak za slavlje nakon duge i naporne kampanje.“[T.G.] The Guardian


Povezano