Objavljeno

Zbog niske izlaznosti propao referendum o braku u Rumunjskoj

Referendum o braku kao zajednici muškarca i žene u Rumunjskoj održan ovog vikenda propao je zbog niske izlaznosti glasača/ica.

Na referendum je izišlo samo 20,41 posto glasača/ica, a minimalan postotak izlaznosti kako bi referendum bio valjan u Rumunjskoj iznosi 30. Stoga su aktivisti pozivali građane/ke da bojkotiraju referendum i tako ga učine nevažećim.

Rumunjska ne priznaje istospolne brakove, no cilj referenduma bio je izmjeniti ustav kako bi se uklonila mogućnost legalizacije istospolnih brakova u budućnosti.

“Predložena definicija je bila suštinski anti-obiteljska. Kako bi neprepoznavanje generacija djece, njihovih roditelja, braće i sestara ili drugih članova obitelji od strane države ikad moglo biti u korist obitelji?” rekla je Evelyne Paradis, izvršna direktorica ILGA-Europe.

Referendum je nastao iz peticije iz 2016. godine kojom je prikupljeno 3 milijuna potpisa za ograničavanje definicije braka, a podržale su ga pravoslavna crkva i Koalicija za obitelj (Coaliția pentru Familie), krovna organizacija koja okuplja preko 40 ultrakonzervativnih skupina, kao i predsjednica hrvatske udruge U ime obitelji Željka Markić.

Protivnici referenduma rekli su da vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD) koristi referendum kako bi pridobila pravoslavne glasače, ali i skrenula pozornost javnosti s korupcijskih skandala u koje je upleten i predsjednik stranke, Liviu Dragnea.

 

 

 

 


Povezano