Objavljeno

Švedski filmski institut osigurao ravnopravnu podjelu sredstava za redatelje i redateljice

Izvršna direktorica Švedskog filmskog instituta, Anna Serner, nakon preuzimanja Instituta u listopadu 2011. godine, napokon je ostvarila dugo priželjkivani cilj. Naime, zahvaljujući njoj Švedska je postavila presedan postavši prva država koja redateljima i redateljicama daje jednaku novčanu potporu.

Prije samo dvije i pol godine, Institut, koji financira oko 15 filmova godišnje ulažući pritom gotovo milijun dolara, imao je puno neuravnoteženiju sliku. „Kada sam došla na čelnu poziciju, tek je 26% sredstava išlo redateljicama“, podsjetila je Serner koja se javno usprotivila toj praksi.

Bivšu politiku Instituta prema kojoj se trebao postići omjer 40:60 u korist redatelja, odbacila je naglasivši kako nije spremna za takvu vrstu kompromisa. „Rekla sam da je taj omjer obična glupost. Cilj bi trebao biti 50:50“, potvrdila je i dodala kako „jedne godine omjer može biti 70:30, ali s vremenom bi se on trebao uravnotežiti“. Važno je djelovati i nositi se s kritikama, tvrdi ona.

Upravo one nisu izostale. „Imam veliku podršku muškaraca, ali većina se ipak osjeća ugroženo. To neće direktno priznati jer se boje da ću im uskratiti novac, što baš i nije vrlo hrabro. Žale se stoga ministrici kulture na zlouporabu položaja. Mnogo njih je izrazilo nezadovoljstvo u novinama, a glavni glumac filma Joe Hill izjavio je uživo na televizijikako se „one kuje moraju zaobići da biste došli do sredstava“.

„Nismo unaprijed osigurali novac“, dodala je. „Nismo selektirali filmove koji će biti financirani, već smo samo upozorili da ćemo ozbiljno razmotriti svaku prijavu. Zapravo, nešto više sredstava otišlo je ženama zbog toga što se one ne mogu osloniti na druge izvore financiranja, jer im ulagači nedovoljno vjeruju.“

Rezultati govore sami za sebe. „U 2014., imali smo 50% redateljica, 55% scenaristica i 65% producentica“, izjavila je Serner. „Gledajući protekle tri godine, imali smo 43% redateljica, 49%scenaristica i 53% producentica.“ Žene su dobile 69% priznanja za rad na ceremonijama dodjele filmskih nagrada u Švedskoj.

„Muškarcima koji se osjećaju ugroženi kažem da je to prolazna situacija“, kaže Serner, „jer ne mislim da su žene sposobnije ili da stvaraju filmove bolje kvalitete. No, zbog dosadašnjeg nedostatka ženskih glasova imamo osjećaj da su svi oni novi i jedinstveni. Budući da su dugo vremena bili utišani, predstavljaju jedinstvenu perspektivu.“ [A.V.] Indiewire


Povezano