Objavljeno

Švedska uvodi treći mjesec plaćenog roditeljskog dopusta za očeve

Prema novom prijedlogu švedske vlade, očevi u toj zemlji od 2016. godine imat će na raspolaganju i treći mjesec plaćenog roditeljskog dopusta.

U Švedskoj oko 90% očeva koristi svoje pravo na roditeljski dopust, a ovom promjenom švedska vlada ulaže dodatne napore u podupiranje rodne ravnopravnosti.

Prvi mjesec rezerviran isključivo za očeve uveden je 1995., a drugi mjesec 2002. godine. Treći mjesec “je nešto čemu smo se zaista radovali. Znamo da je to ključno pitanje za postizanje veće [rodne] ravnopravnosti”, izjavila je ministrica socijalne sigurnosti Annika Strandhäll za Radio Švedsku.

Švedski roditelji imaju pravo na 480 dana plaćenog roditeljskog dopusta kad se dijete rodi ili ga posvoje, od čega je 390 dana plaćeno u visini 80% normalne plaće, a trenutno je 60 tih dana rezervirano isključivo za očeve. Dopust se može koristit do navršene 8 godine djetetova života, a za svako sljedeće dijete dobivaju se novi dani plaćenog dopusta.

Ako se dani rezervirani za očinski dopust ne koriste, oni se gube što potiče oba roditelja da ostanu kod kuće kada se dijete rodi. No, roditelji također imaju zakonsko pravo smanjiti svoje radno vrijeme za 25% do djetetove 8 godine života. [M.B.] TheHuffingtonPost/TheGuardian


Povezano