Objavljeno

Švedska osigurava dostupnost medicinski potpomognute oplodnje ženama bez partnera

Švedska vlada izvijestila je u četvrtak kako će dozvoliti medicinski potpomognutu oplodnju (MPO) ženama koje nemaju partnera. “Želimo ukinuti zabranu koja je isključivala žene bez partnera iz aktualnog zakona o MPO”, objasnio je na tiskovnoj konferenciji ministar zdravlja Gabriel Wikstroem.

Prorčunski financirana MPO je u Švedskoj trenutno dostupna samo ženama koje su u braku ili u dugotrajnim vezama, a kako se u privatnim klinikama cijene kreću oko 4,150 dolara po ciklusu, mnoge su Šveđanke radi tretmana putovale u inozemstvo.

„Odlaze zato što nisu tretirane ravnopravno u Švedskoj, zato što švedska pravila za takve tretmane i dalje pretpostavljaju da su za podizanje djeteta potrebna dva roditelja. To je zastarjelo gledište“, navode ministar pravosuđa Morgan Johansson, ministrica za ravnopravnost Åsa Regnér i ministar javnog zdravlja Gabriel Wikström u zajedničkom dopisu.

Da bi pristupile MPO-u, žene će slijediti iste procedure kao i parovi, a očekuje se da će parlament velikom većinom podržati nacrt zakona koji ba na snagu mogao stupiti u travnju 2016. godine.

Ipak, prijedlog nije prošao bez kontroverzi. Ombundsmen za djecu istaknuo je da bi prije dozvole tretmana žene trebale proći kroz neku vrst službene istrage koju bi provodila socijalna služba, radi utvrđivanja mreža prijatelja/ica žene koja zahtijeva MPO te njezine medicinske i psihološke situacija.

Prijedlog osim esktremne desnice i demokršćana, podržavaju sve švedske političke stranke, a očekuje se da će nakon donošenja zakona, u prvim godinama, između 1.500 i 2.000 žena proći tretman medicinski potpomognute oplodnje. [Ž.V.] TheLocal/AbrašMEDIA


Povezano