Objavljeno

Sud oslobodio Salvadorku osuđenu na 30 godina zatvora zbog pobačaja

Evelyn Hernández (21) iz Salvadora, žrtva silovanja koja je osuđena na 30 godina zatvora zbog pobačaja, na ponovljenom suđenju ovog tjedna oslobođena je svih optužbi.

U travnju 2016. u gradiću El Carmen, majka je pronašla Hernández na podu kupaonice, nakon čega ju je odvela na hitnu. Liječnici su posumnjali su na pobačaj te su je prijavili policiji (pobačaj u El Salvadoru je strogo zabranjen u svim slučajevima). Kada je policija pregledala kuću, u septičkoj jami pronašli su mrtvorođenče.

Hernández je osuđena na 30 godina zatvora zbog ubojstva djeteta. Tužiteljstvo je tvrdilo da je sama inducirala pobačaj i ostavila dijete da umre. Nakon 33 mjeseca u zatvoru, prošle godine u veljači puštena je na slobodu nakon što su njeni odvjetnici podnijeli žalbu Vrhovnom sudu i zatražili ponovljeno suđenje.

Hernández je uvijek tvrdila da je nevina te da nije bila svjesna da je trudna sve dok nije spontano pobacila. Trudnoća je bila posljedica silovanja koje je doživjela kad je imala 18 godina.

“Hvala Bogu, pravda je zadovoljena,” kazala je Hernández. “Zahvaljujem svima koji su me podržali i ljudima iz cijelog svijeta koji su mi dali svoju potporu. Bilo je teško u zatvoru, posebno zato što sam nevina. No, ima i drugih žena koje su i dalje zatvorene, stoga se nadam da će i one uskoro biti slobođene.” CNN


Povezano