Objavljeno

Studenti/ce FFZG-a protiv ugovora s Katoličko bogoslovnim fakultetom

Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta uoči izvenredne sjednice Fakultetskog vijeća održane 12. ožujka, pobunio se zbog sklapanja ugovora između tog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Svoje protivljenje studenti su iskazali i u priopćenju koje im je, kako tvrde, cenzurirao dekan Vlatko Previšić.

Izjavu u kojoj se protive sklapanju ugovora s KBF-om studenti su namjeravali distribuirati preko fakultetske liste e-pošte, no dekan je to, tvrde, zabranio. Studente je podržalo više udruga koje se bore za sekularnu državu, Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku, udruga Protagora i inicijativa Nisam Vjernik, koje su i najoštrije osudile pokušaj njihovog ušutkavanja od strane dekana Filozofskog fakulteta.

‘Zabranjenu’ izjavu prenosimo u cijelosti:

Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta (SSU), kao krovna organizacija studentskih udruga čiji je primarni zadatak zaštita interesa studenata, ovim putem želi iskazati protivljenje ugovoru koji je Filozofski fakultet u Zagrebu sklopio s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Htjeli bismo istaknuti da ovakav ugovor na više načina dovodi studente Filozofskog fakulteta u neravnopravan položaj.

Na prvom mjestu, studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta bili bi u mogućnosti uz studij religiozne pedagogije i katehetike upisati drugu studijsku grupu na Filozofskom fakultetu bez polaganja prijemnoga ispita na ovom fakultetu. Smatramo neprimjerenim da diplomu tako završenog studija izdaje isključivo Katolički bogoslovni fakultet, čime se narušava autonomija Filozofskog fakulteta.

Također je problematično financiranje takvog studija, gdje bi se financijska sredstva uplaćivala isključivo KBF-u. Uzevši u obzir i ovako preopterećene kapacitete Fakulteta, upisivanje studenata izvan kvota stvorilo bi dodatne organizacijske probleme.

Posebno problematičnim držimo činjenicu da bi provedbom ovog ugovora studenti Filozofskog fakulteta bili dovedeni u još nepovoljniji položaj na tržištu rada, osobito pri zapošljavanju u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Naposljetku, želimo ukazati na činjenicu da je ugovor sklopljen netransparentno, bez ikakve participacije studentskih predstavnika, a njegove su posljedice dalekosežne upravo za studente Filozofskog fakulteta. Uzevši sve navedeno u obzir, Filozofskom fakultetu, njegovim profesorima i asistentima te studentima ovaj ugovor donosi samo štetu, a nikakvu korist.


Povezano