Objavljeno

Struktura mozga transrodnih tinejdžera usklađena je s njihovim rodnim identitetom

Zabludu da je transrodnost biološki nemoguća znanstvenici su službeno opovrgnuli krajem svibnja na 20. Europskom kongresu endokrinologa.

Istraživanje koje je tada predstavljeno provedeno je na uzorku od 160 djece i adolescenata koji osjećaju rodnu disforiju – stanje u kojemu pojedinac proživljava psihološku nelagodu s obzirom na osjećaj da njezin/njegov spol ne odgovara njezinom/njegovom rodnom identitetu.

Istraživanje je provedeno korištenjem magnetske rezonance kojom se promatrala moždana aktivnost sudionica i sudionika, a difuzijskom traktografskom metodom pratio se odnos njihove bijele i sive moždane tvari. Ustanovilo se da mozak transrodnih djevojčica nalikuje onome cisrodnih djevojčica, kao i da mozak transrodnih dječaka nalikuje onome cisrodnih dječaka. Drugim riječima, rodna disforija nije nešto što je moguće „prerasti.”

Nacionalno istraživanje pokazalo je da je u SAD-u 40% transrodnih osoba pokušalo počiniti samoubojstvo barem jednom, a njih čak 92% ga je pokušalo izvršiti prije navršenih 25 godina života. Ukoliko daljnja istraživanja potvrde navedene sličnosti u moždanoj strukturi, očekuje se ranija i kvalitetnija potpora transrodnim adolescentima, kao i poboljšan pristup liječničkim intervencijama.

Nedostatak istraživanja je što u obzir nisu uzete osobe s rodnom disforijom koje se ne poistovjećuju s jednim, binarnim (muškim ili ženskim) rodom. Ipak, nalazi ove studije svakako predstavljaju veliki korak naprijed u borbi za prava transrodnih osoba. [K.D.] Bustle


Povezano