Objavljeno

Ženska tijela u filmovima nominiranima za Oscara

Zanimljiva ideja o potpunoj rodnoj segregaciji Oscara, novinara Jakea Flanagina i Victorie Dawson Hoff, stvorila bi kategorije najbolje redateljice i najbolje scenaristkinje i svakako omogućila veću vidljivost žena u filmskoj industriji, međutim najznačajniji rodni problem Oscara, nagrada za najbolji film, na taj način ne bi bio riješen.

S obzirom da u produkciji većine filmova sudjeluju timovi muškaraca i žena, segregacija u ovom slučaju ne bi bila moguća. Ipak, upravo kategorija za najbolji film najjasnije pokazuje da Akademija preferira filmove u kojima muškarci pokreću radnju.

U samo tri od devet filmova nominiranih ove godine u kategoriji najboljeg filma, žene se pojavljuju u glavnoj ulozi. U filmovima Američki varalice, Gravitacija i Philomena.

Uz nedovoljan broj ženskih uloga, pozornost treba obratiti i na prikaz ženskih tijela. Glavna ženska uloga u filmu Ona nije čak niti ljudsko biće. U filmu Dallas Buyer’s Club jednu od ukupno dvije uloge koje po rodnom identitetu pripadaju ženi glumi cisrodni muškarac, čime se učinkovito zamjenjuje tijelo koje bi podizalo zanimljiva pitanja o razlici spola i roda i izbjegava pitanje u kojoj bi kategoriji mogla biti nominirana transrodna osoba.

Većina filmova nominiranih u kategoriji za najbolji film ženska tijela objektivizira naglašavajući njihovu seksualnost. U filmu Vuk s Wall Streeta jedna od glumica scenu seksa snimala je ležeći na hrpi novac, dok je druga bila doslovno odjevena u novac. Iako bismo mogli zagovarati da ove scene prikazuju neosjetljivost muških likova, veličanjem svijeta u kojem ne postoje žene koje nisu objektivizirane, film ustvari odobrava poziciju muških likova.

Naglašenu seksualnost nalazimo i u filmu Američki varalice gdje su ženski likovi cijelo vrijeme odjeveni oskudno i van konteksta samog lika i vremenskog perioda koji film opisuje.

U filmu 12 godina ropstva, glavni  ženski karakter u punom je smislu riječi imovina, koja je uzastopno  seksualno zlostavljana od strane svog robovlasnika. Međutim, za razliku odobjektivizacije ženskog tijela u  filmu Vuk s Wall Streeta, film 12 godina ropstva kritizira objektivizaciju žena i potiče suosjećanje sa žrtvom, a ne s počiniteljem.

Samo dva od devet filmova nominiranih u kategoriji najboljeg filma suštinski su o ženama. Gravitacija i Philomena pokazuju da prikaz ženskog tijela može biti drugačiji. Lik Sandre Bullocku Gravitaciji,unatoč tome što većinu filma provodi u kratkim hlačama i kratkom topu, ni u jedno trenutku nije seksualiziran. Ono što se pokazuje njezina je snaga. Ipak, spominjanjem njezinog djeteta, film stvara suvišnu referencu na ženski biološki sustav.

U filmu Philomena, glavni lik tumači Judi Dench čija dob i fizički izgled odgovaraju karakteru uloge koje glumi. Iako film govori o potrazi za izgubljenim djetetom,  žena koju portretira  puno je više od majke na misiji.

Zaključak koji se nameće jest da objektivizacija i odsutnost ženskih likova ne bi bila toliko problematična, da se radi o pojedinom filmu, ono što jest problematično je učestalost takvih filmova. Ovo nam jasno pokazuje da Akademija preferira filmove o muškarcima, sa ženama u ulozi supruga ili seksualnih objekata.

Rodna segregacija filmova možda bi dala veći značaj ženama koje rade u Hollywoodu, ali i ovjekovječila razliku između ženskog i muškog rada, te ne bi riješila problem u srcu Hollywooda,  a to je da se filmovi o muškarcima vrednuju više nego filmovi o ženama. [Ž.S.] Ms.magazine


Povezano