Objavljeno

Što republikanski kandidati govore (o) ženama?

Kako se u Sjedinjenim Državama zahuktala kampanja za izbore predsjedničkih kandidata, sve je više seksističkih i šovinističkih ispada kandidata Republikanske stranke, fokusiranih ponajprije na reproduktivna prava žena.

Iako su se republikanci zalagali za žensko pravo glasa i postavljali žene na važna mjesta prije 1970-ih, politika GOP-a (Grand Old Party, kako u Americi tepaju Republikanskoj stranci) se temelji na ideji da su žene podređene te da ne mogu uspjeti u Americi bez političke pomoći (npr. pozitivne diskriminacije).

Žene stoga, prema Centru za američke žene i politiku, od 1980-ih naovamo većinom glasaju za demokrate.

Zagovaranje prava na pobačaj, jednake plaće i porodiljne dopuste, karakteristika je suvremenog političkog identiteta Demokratske stranke. Istraživanje Huffington Posta i agencije YouGov pokazuje da demokrati/kinje čine 32% samoproglašenih feminista/kinja, a samo 5% republikanaca/ki ima feministički identitet.

Donald Trump

Predizbori za predsjedničke kandidate održat će se prije općih izbora 2016. godine. Vodeći republikanac u anketama, biznismen Donald Trump, najglasniji je u svojim seksističkim ispadima i vrijeđanjima; mizoginija je postala njegov zaštitni znak. Nije potrebno nabrajati sve njegove gafove, no osvrnimo se samo na debatu republikanskih kandidata koja se održala u kolovozu ove godine.

Na pitanje sudjeluje li u ratu protiv žena odgovorio je da se bori protiv veće pošasti, a to je politička korektnost. Uspio je sam sebe nadmašiti kada je kasnije voditeljicu Fox Newsa, Megyn Kelly, proglasio neuračunljivom zbog menstruacije. Ono što ipak oduševljava jest internetska inicijativa koje je uslijedila. Naime, ubrzo je nastala stranica Periods are not insults (Menstruacije nisu uvrede) na kojoj žene Trumpu šalju izvješća o svojim ciklusima.

Jeb Bush

Jessica Valenti iz The Guardiana kaže da je Trump zapravo najmanje zanimljiv jer se, za razliku od svojih protukandidata, oslanja na praznu retoriku.

Tako je bivši floridski guverner Jeb Bush izjavio:

“Želimo li pobijediti kao stranka? Želimo li uvrijediti 53% biračkog tijela? Trump bi se trebao ispričati”.

U drugoj je prilici ovo detaljnije objasnio:

“Kao guverner Floride ukinuo sam financiranje organizaciji Planned Parenthood. Donald Trump je dobar u mizoginim opaskama, no ja sam zasukao rukave i obavio posao”.

Naime, neprofitna organizacija Planned Parenthood je najveći američki lanac klinika koji se bavi ženskim zdravljem i planiranjem obitelji, a našao se u žiži izbornih rasprava, uglavnom zbog pitanja pobačaja. Jeb Bush smatra da se ova organizacija ne bavi zdravljem žena. Valja još spomenuti da je Jeb Bush u prvoj, neuspješnoj utrci za floridskog guvernera, izjavio da bi žene umjesto socijalne pomoći trebale naći muževe.

Carly Fiorina

Carly Fiorina, jedina žena među republikanskim kandidatima i bivša direktorica Hewlett-Packarda, predstavlja se kao anti-Hillary Clinton i temelji svoju kampanju na vlastitoj interpretaciji feminizma. U svom manifestu Redefining Feminism kaže da je feminizam “započeo kao bojni poklič za osnaživanje žena, no tijekom godina se razvio u ljevičarsku ideologiju u kojoj se žene postavlja protiv muškaraca i koristi kao političko oružje za pobjeđivanje na izborima”.

Prema njezinoj definiciji, feministkinja je žena koja živi život koji sama odabere i iskorištava talente koje joj je Bog podario.

“Žena može odabrati hoće li imati petero djece i hoće li ih školovati kod kuće. Može odabrati da postane direktorica ili da se natječe za predsjednicu”, kaže Fiorino.

S druge strane, Fiorino se protivi pravu na pobačaj, dijeljenju kontraceptivnih sredstava kroz osnovno zdravstveno osiguranje, socijalnoj pomoći, plaćenom bolovanju i porodiljnom dopustu.

Mike Huckabee

Mike Huckabee je republikanska pojava koju protivnici smatraju možda najvećim klaunom. Primjerice, izjavio je da mu je čudno kako u New Yorku, s obzirom da je neprimjereno koristiti psovke pred ženama, ne psuju samo muškarci nego i žene same.

Zatim je optužio demokrate da zagovaranjem besplatne kontracepcije kroz Obamacare  ženama poručuju da ne mogu kontrolirati vlastiti libido. U srpnju je pak rekao da je otvoren za ideju korištenja Nacionalne garde ili FBI-a u sprečavanju žena da obave pobačaj.

Scott Walker

I guverner Wisconsina Scott Walker hvalio se svojim postignućima protiv žena:

“U Wisconsinu sam iskoristio svoje guvernersko pravo da odbijem zakon o jednakoj plaći za žene. Bez uvrede g. Trumpu, ali ništa to ne može nadmašiti”.

Ujedno je i podupro zakon koji obvezuje žene na obvezni transvaginalni ultrazvuk prije pobačaja.

Marco Rubio

Senator Marco Rubio bio je jedan od 22 republikanaca koji su glasali protiv ponovnog pokretanja ‘Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama’ uz objašnjenje da bi to prenamijenilo novac za financiranje programa za obiteljsko nasilje u programe za seksualno nasilje.

I senator Rand Paul glasao je protiv tog zakona, kao i protiv ‘Zakona o poštenoj plaći’ koji bi omogućio ženama da se lakše bore protiv diskriminacije.

 Ben Carson

Spomenimo još i Bena Carsona i Teda Cruza. Carson za policijsku brutalnost i recentne pucnjave na neoružane sumnjivce u SAD-u krivi feminizam. Naime, policijske su žrtve mladi crnci koji su odrasli bez očeva pa se nisu naučili nositi s autoritetima, tvrdi Carson i dodaje kako je feminizam doveo do razorenih obitelji, a posljedično i do policijskih pucnjava. Cruz, republikanski senator iz Teksasa, smatra da su svi zakoni koji se odnose na pravo na pobačaj pravi rat protiv žena.

Što se tiče kandidata u Demokratskoj stranci, oni su priča su za sebe, priča s prednostima, ali i manama. Manje ih je i načelno brane sva prava žena pa se rasprave o toj temi održavaju na nešto drukčijoj razini. Nezavisni kandidat Bernie Sanders je nedavno oštro kritizirao republikance rekavši da su obiteljske vrijednosti samo republikanska šifra za kontroliranje ženskih tijela.

No, časopis Time smatra da republikancima, prvenstveno Trumpu, treba priznati barem jedno – to što su, htjeli ili ne, pitanje žena i ženskih prava doveli u središte izbornih i općih rasprava. 

Piše: Lana Perišić


Povezano