Objavljeno

Što građani i građanke Zagreba misle o LGBT osobama?

Misle li građanke i građani glavnog grada Hrvatske da je homoseksualnost zarazna, kakav je njihov stav o životnim partnerstvnima, istospolnim zajednicama i posvajanju djece, saznajte u kratkom dokumentarcu koji je rezultat radionica održanih u sklopu projekta Moj glas protiv homofobije lezbijske grupe Kontra.

“Ideja je bila da dobijemo sliku grada u kojem živimo, ali da ta slika bude predstavljena na dvije razine, da čujemo takozvani ‘glas naroda’ i stvarna iskustva LGBT osoba. Željele/i smo predstaviti različitosti u razmišljanju i stavovima te na neki način suprotstaviti stavove i predrasude koje postoje u općoj populaciji naspram životnih iskustava koje imaju LGBT osobe”, kaže Sanda Brumen iz Kontre.

U dokumentarcu snimljenom pod voditeljskom palicom Tine Kadoić, koja potpisuje i snimateljski te montažerski dio, svoje su mišljenje dale i tri mlade LGBT osobe.

“Mlade LGBT osobe smatraju da su diskriminacija koju svakodnevno doživljavaju, riječi koje im se svakodnevno upućuju i radnje s kojima se susreću nevidljive, te su na neki način htjele pokazati što njihovi/e građani/ke misle o LGBT temama”, kaže Sanda.

U videu možete vidjeti, a i čuti kako bi homoseksualcima recimo bilo najbolje “da se zatvore na neki otok i tam’ si rade familiju”, a neki čak vjeruju da je homoseksualnost zarazna i da se prenosi seksualnim odnosima. Ekipa dokumentarca je među slučajnim prolaznicima naišla i na poznatu glumicu Kseniju Pajić koju su pitali što misli o tome da istospolni parovi imaju obitelj i djecu.

“Paa.. za djecu nisam sigurna, zato što jer to ipak… Naravno to je njihov izbor da odluče hoće li živjeti zajedno kako će živjeti , ali za djecu čini mi se da se na neki način onda od početka , od rođenja, odmalena to dijete usmjerava , ne pruža mu se izbor”, odgovorila je Pajić.

Ljudi su davali raznolike odgovore, bilo je iznenađenih, onih kojih pojma nisu imali što ih se pita, pozitivnih reakcija, filozofskih odgovora, homofobnih odgovora, no nije bilo neugodnih ili fizički nasilnih situacija u stilu “zašto razgovaramo o tim temama”. [G.K.] CroL


Povezano