Objavljeno

Stephanie Coontz: Muškarci su danas gdje su žene bile prije 30 godina

Povjesničarka, stručnjakinja za teme obitelji, te autorica knjige Strange Stirring: The Feminine Mystique and American Women at the Dawn of the 1960s (2012), Stephanie Coontz u intervjuu za The Atlantic govorio rodnoj ravnopravnosti, feminizmu i muškosti.

Kaže da se u javnim nastupima ne deklarira feministkinjom, jer velik broj različitih, a nekad i sukobljenih feminizama zbunjuje ljude. „Kada sam se u 60-im i 70-im nazivala feministkinjom, ljudima je bilo jasno da se zalažem za jednake mogućnosti za žene, u vrijeme kada mnogi nisu bili tog mišljenja. Definirati se tako danas, zbunjuje neke ljude. Rado bih da to nije slučaj, ali tako je“, kaže Coontz.

Nejednakost danas nije zakonski utemeljena, stoga moramo obratiti pozornost na nove, suptilnije oblike njezinog reproduciranja, a ljudima je teže ponuditi alate i skrenuti im pozornost na ustrajnu strukturnu neravnopravnost u vremenu kada su svima puna usta ravnopravnosti.

Rodna revolucija došla je do svojevrsnog zida. Naime, ljudi znaju što žele, odnosno u kojem smjeru bi se obiteljski i rodni odnosi trebali razvijati, ali bez konkretnih strukturnih promjena teško možemo ostvariti značajan napredak.

„Teško je nastaviti revoluciju obiteljskog života kada imamo tako malo radnih politika koje podržavaju obitelj, bez odgovarajuće skrbi za djecu ili neodgovarajućeg roditeljskog dopusta“, zbog čega mnoge žene i dalje ne mogu ostvariti uspješnu karijeru.

Također, proučavajući ulogu muškaraca u obiteljskom životu, došla je do zaključka kako su muškarci u situaciji u kojoj su žene bile prije 30 godina.

„Prije 50 godina ženama se govorilo, ovo je tvoje mjesto, drži ga se. Ali prije otprilike 30 godina, rečeno je, možeš se baviti i drugim stvarima, ali bez kompromitiranja ženskosti. I dalje moraš biti privlačna i seksipilna. Mnoge su žene naučile da mogu odbaciti stare ideale ženskosti. Muškarci tek počinju shvaćati da postoje i druge stvari osim klasične muškosti, koje im mogu donijeti zadovoljstvo“, zaključila je Coontz. [A.M.F.G.]


Povezano