Objavljeno

‘Daddy be Good’ za ravnopravno roditeljstvo

Pitanja poput hoće li čitanje priče mom djetetu prije spavanja zbilja pomoći, trebam li trenirati školsku nogometnu momčad ili što učiniti ako moj osmogodišnjak piški u krevet? nisu preuzeta s foruma za mame i trudnice već su ona koja tate svakodnevno postavljaju na web stranici Daddy be good.

‘Daddy be good’ je britanska platforma s ciljem povezivanja očeva na kojoj tate (i jedna mama) dijele savjete i iskustva, postavljaju pitanja i traže odgovore o odgoju djece. Prema statistikama iz UK-a, iako su jedni od najzaposlenijih i usprkos nedostatku vremena, 82% očeva želi provoditi više vremena s djecom.

Danas su očevi sve uključeniji u živote svoje djece i žele biti još više. Dok su 70-ih godina tate s djecom provodili samo 15 minuta, danas prosječno provode dva sata te čine trećinu ukupne skrbi o djeci. Da se patrijarhalna represija ne odnosi samo na žene već i na muškarce, marginalizirajući ih i zapostavljajući ulogu oca kao aktivnog sudionika djetetova razvoja, govori nam sve veći broj pokreta, inicijativa, udruga i blogova koje su pokrenuli očevi s ciljem promicanja ravnopravnosti i podrške očevima.

Slične udruge i pokreti postoje i u našim krajevima: udruga za promicanje ravnopravnog roditeljstva u Hrvatskoj Ravnopravni roditelj, u Splitu udruga očeva odvojenih od djece TATA Split dok u BiH djeluje udruga Udruženje otac.

Više savjeta o tome kako biti dobar tata pročitajte ovdje. [P.B.]


Povezano