Objavljeno

Stavovi mladih u Hrvatskoj: Nasilje je privatna stvar, a žrtva ponekad traži nasilje

Više od 15% hrvatskih srednjoškolaca u dobi od 14 do 18 godina šamar ne smatra nasiljem, ne bi prijavilo nasilje u vezi te smatra da je provokativno odjevena žena kriva za silovanje.

To su podaci iz istraživanja provedenog u srednjim školama na uzorku od 233 učenika u sklopu projekta “(Ne)budi mi (ne)prijatelj!” koji pomoću sredstava Europskog socijalnog fonda promovira volonterski program prevencije nasilja među mladima.

Iako su postoci djece koja očite primjere nasilja ne smatraju nasiljem relativno niski (jer velika većina tinejdžera ipak shvaća što je nasilno ponašanje), zabrinjavajuće je da 4,7% srednjoškolaca spolni odnos bez pristanka ne smatra nasiljem, njih 8,6 posto ni prisiljavanje na slanje golišavih fotografija, 18% misli da uvrede nisu nasilje, a čak 40% ne vidi nasilje u “šlatanju” na školskim hodnicima.

U drugom istraživanju na temu cyberbullyinga, situacija je još i gora: 56% tinejdžera ogovaranje ne smatra nasiljem, a 26% niti otvaranje Facebook profila pod tuđim imenom. Gotovo trećina ispitanika nasiljem ne smatra ni prisiljavanje vršnjaka na konzumaciju alkohola. Njih 15% ne smatra nasiljem objavljivanje tuđih videa bez dopuštenja, a gotovo 10% nasiljem ne smatra ni slanje uvredljivih i neprijateljskih poruka putem interneta.

Među ispitanom skupinom od 775 tinejdžera, njih 50% nikad nije bilo žrtvom vršnjačkog nasilja, oko osam posto doživjelo je cyberbullying, 21% bili su žrtve vršnjačkog nasilja u stvarnom svijetu, a 20% i u stvarnom i u virtualnom svijetu.

Od 345 ispitanika koji su se izjasnili kao žrtve, njih 136, ili gotovo 40 posto, nikome nije prijavilo nasilje. Oni koji jesu, najčešće su se povjerili roditeljima, prijateljima ili školi. Kad se takav slučaj dogodi, ni roditelji ne znaju kako postupiti. Tako je njihovih poziva na besplatnu liniju Nacionalnog pozivnog centra Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima nasilja 116-006 iz godine u godinu sve više, a samo je od početka ove godine spomenuti SOS-telefon nazvalo njih 7000. Novi list


Povezano