Objavljeno

Startup hrvatskih studentica privukao pozornost Europske komisije

Europska komisija odabrala je mlade i uspješne ljude iz Hrvatske te kroz priče o njihovim postignućima predstavila Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. Najmlađe među njima su dvije mlade hrvatske poduzetnice, Ana Burica (23) i Josipa Majić (23), studentice međunarodnih programa na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Studentice su osmislile zdravstveni startup pod nazivom IDerma. Riječ je o inovativnom softverskom rješenju  koji dermatolozima, ali i ostalim medicinskim organizacijama omogućuje prikupljanje podataka o pacijentima i praćenje terapije na jedinstven i iznimno personaliziran način.

Prema riječima mladih poduzetnica, IDerma dugoročno rješava problem neadekvatnog sustava praćenja stanja te omogućuje interaktivnu komunikaciju između medicinskog osoblja i pacijenata. Aplikacije već koriste klinike u Australiji, Indiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, a proizvod je konkurentan jer se prema zahtjevu klinike izradi u svega 48 sati od naruđžbe po samo $99.

Osim toga mlade poduzetnice spremaju još jedan projekt imenom Teddy The Guardian. Želja im je spojiti bogatu hrvatsku tradiciju u tekstilnoj industriji s novim tehnološkim mogućnostima koje pružaju certificirani medicinski senzori koji se upravljaju kroz sustave otvorenog koda. Razvijaju ručno rađenu igračku za djecu od organskih materijala koja u sebi ima ugrađene medicinske senzore.

Kroz igu igračka u obliku medvjedića prati djetetovu temperaturu tijela, tlak, zasićenost krvi kisikom te ostale vitalne znakove te dojavljuje odstupanja na mobilnu aplikaciju roditeljima.

Ova kompleksan proizvod razvijaju uz pomoć vrhunskih mentora iz SAD-a, Japana i Austrije koje su studentice upoznale kroz studij u inozemstvu kao i brojna međunarodna informatička natjecanja gdje su osvojile brojne nagrade. Poslovni.hr…


Povezano