Objavljeno

Hrvatski emotivni startup ‘Chummunity’ postao dio DotForge akceleratora

Prvi emotivni startup, Chummunity, sve popularniji projekt Jelene Ribić, ostvario je velik uspjeh ušavši u DotForge, akcelerator smješten u sjevernoj Engleskoj, usmjeren upravo na društveno osviještene poduzetnike/ce i startupe, koji ne samo da pruža financijsku, nego i mentorsku pomoć u daljnjem razvoju projekta.

Predstavljen prošle godine, projekt okuplja online zajednicu autora/ica čija se pera mogu unajmiti da napišu personalizirane priče, odnosno namijenjen je svima onima koji svoje životne zgode žele vidjeti ukoričene na polici svog doma.

Brzorastući projekt, koji trenutno u dvama odjelima, dječjem i onom za odrasle, okuplja tridesetak pisaca i pjesnika/inja iz pet zemalja, a uskoro i ilustratore/ice, danas u ponudi ima šest vrsta priča i cjenovnih razreda (od 200 dolara naviše). Brojni/e psiholozi/ginje i ostali/e stručnjaci/kinje kreiraju posebne upitnike koji prethode pričanju priča te pomažu u razvoju biblioterapije, posebne tehnike namijenjene pomaganju djeci u stresnim razdobljima.

Ovakav originalan projekt nije mogao proći nezapaženo. Nakon govora na eventu People’s stage, na prošlogodišnjem WebSummitu počele su pljuštati poslovne ponude. Shvativši da je akcelerator ono što joj treba, ubrzo je svoj ’emotivni startup’ prijavila na nekoliko inozemnih akceleratora, no društveno orijentirani DotForge u Sheffieldu od početka je bio favorit.

„S obzirom na to da Chummunity nije money machine, već pokret koji je pronašao svoj poslovni model opstanka, bilo mi je važno da nas tako i gledaju. S ekipom iz DotForgea to se dogodilo. Intervjui su išli glatko, dolazile su nove ideje i dogodio se neki super klik. Uz to što nam daju novac da razvijamo projekt, daju nam i mentorstvo kroz imena renomiranih društvenih poduzetnika. S njima ne pronalazimo samo bolja rješenja za neke naše procese, već i mogućnosti suradnje. Priče su alat, a scenariji u kojima ih možemo koristiti su brojni“, objasnila je Jelena.

Društveni angažman Chummunityja zauzima važno mjesto. On potiče marginalizirane osobe da svoje priče podjele s drugima, pomognu savjetima i osjećaju se bolje. Ukratko, koristeći nove tehnologije i dobre stare vještine naracije želi pomoći u rješavanju nekih ukorijenjenih društvenih problema i predrasuda, a od 20. veljače u tome će im pomagati DotForge.

S vremenom će se zajednica širiti. Osim suradnje s poznatijim stranim piscima i ilustratorima, planira se kreacija igračaka inspiriranih pričama, suradnja s društvenim mrežama te jednog dana i filmskom platnom.

„Protekle godine osobno me kontaktiralo nekoliko ljudi iz filmske i televizijske industrije. I jasno je zašto. Na kraju dana, na stolu imamo brojne ljudske priče. Naš plan da one jednom završe na filmskom platnu ili u obliku crtića, vrlo je logičan i na njemu radimo. Međutim, sada smo prvenstveno fokusirani na stvaranje jake zajednice pisaca i ilustratora. To će biti naša snaga za sve daljnje procese. Ti procesi su ambiciozni, ali i mi smo,“ izjavila je Jelena.

Vlastitu priču možete naručiti preko njihove web stranice, a možete im se pridružiti kao pisac, ilustrator ili kreativac kakve druge vrste. [T.Š.] Netokracija…


Povezano