Objavljeno

Španjolski gradonačelnik darovao ženama pregače za 8. mart

Gradonačelnik španjolskog grada Getafe našao se na udaru kritika kada je sudionicima utrke organizirane povodom Međunarodnog dana žena, podijelio pregače i rašpe za nokte.

Većina je ponašanje gradonačelnika Juana Solera, člana konzervativne Narodne stranke, proglasila šovinističkim i seksističkim.

Članica socijalističke stranke Carmen Toledo, u razgovoru za španjolski El Mundo, njegov je potez pripisala politici vladajuće stranke koja želi ženama u Španjolskoj ograniči pravo na pobačaj i uskratiti im dobivanje jednakih plaća kao i muškarci.

Politički dužnosnici branili su gestu španjolskog gradonačelnika napominjući kako su pregače trebale biti podijeljene muškarcima na utrci.

EU studija koja je nedavno provedena pokazala je kako je razlika u plaćama između muškaraca i žena u Španjolskoj i do 17.8 %, a drugo izvješće otkriva da je jedna od pet Španjolki žrtva nasilja.

Španjolska je vlada istaknula kako je 7. ožujka 2014. godine odobrila 3 milijarde eura u svrhu poboljšanja radničkih prava žena i njihove zaštite od nasilja. [A.G.] The Local…


Povezano