Objavljeno

Španjolska prva u Europi uvodi menstrualni dopust

Španjolska vlada dala je zeleno svjetlo prijedlogu da žene mogu koristiti plaćeni menstrualni dopust. Španjolska je prva europska zemlja koja će uvesti ovu mjeru.

Broj dana koje žena može iskoristiti neće biti ograničen, a dopust će biti omogućen uz odgovarajuću liječničku potvrdu.

Ovaj je prijedlog dio šireg paketa mjera o reproduktivnim pravima koji bi omogućio tinejdžerkama da od 16. godine pristupe pobačaju bez pristanka roditelja ili skrbnika. Planirano je i smanjivanje PDV-a na proizvode za žensku higijenu, kao i osiguravanje besplatnih uložaka u društvenim i obrazovnim centrima.

Prijedlog još mora prihvatiti španjolski parlament, što bi moglo potrajati nekoliko mjeseci. Sličnu mjeru ima tek manji broj zemalja u svijetu, među kojima su Japan, Tajvan, Indonezija, Južna Koreja i Zambija.

Španjolska ministrica za ravnopravnost Irene Montero pozdravila je ovu odluku te je smatra važnom za suzbijanje tabua i stigmi vezanih uz žensko tijelo.

No ovaj prijedlog dobio je i kritike. Neki političari i sindikati strahuju kako bi ova mogućnost žene učinila manje poželjnim zaposlenicima, čime bi bile stigmatizirane na radnom mjestu ili ih se čak teže zapošljavalo.

Cristina Antoñanzas, zamjenica tajnika UGT-a, velikog španjolskog sindikata, izjavila je: „Dugoročno, ovo bi za žene moglo predstavljati još jedan hendikep prilikom traženja posla. Već sada znamo kako se žene ispituje žele li biti majke, nešto što se ne bi smjelo pitati žene, a muškarce se uopće ne pita. Hoće li nas ubuduće ispitivati imamo li bolne menstruacije?”

Antoñanzas u skladu s time smatra kako su sindikati trebali biti uključeni u donošenje ove odluke.

S druge strane, drugi veliki sindikat, Comisiones Obreras, smatra da će ova odluka pomoći ženama, no problem vide u samoj provedbi mjere. Budući da je za korištenje menstrualnog dopusta potrebno dokazati postojanje zdravstvenog problema poput sindroma policističnih jajnika ili endometrioze, smatraju kako se isključuje velik broj žena koje pate od izuzetno bolnih menstruacija, a nije im dijagnosticiran nikakav poremećaj. [K.D.] Euronews…


Povezano