Objavljeno

Katalonija donijela povijesni zakon protiv homofobije

Katalonski je parlament izglasao je zakon po kojem će napad na LGBT osobe biti kažnjavan novčanom kaznom u iznosu od 14 tisuća eura. Unatoč protivljenju vladajuće konzervativne stranke, Katalonija je postavila svjetski presedan u borbi protiv homofobije.

„Bez propisanih sankcija, ovaj bi se zakon sveo na puku razinu pisma namjere. On treba biti sredstvo odvraćanja“, izjavila je za El Pais pripadnica ljevice, Anna Simo.

Protivnici zakona ne slažu se dijelom u kojem stoji da je počinitelj kriv dok ne dokaže nevinost, a ne nevin dok se ne dokaže krivnja, što je inače slučaj, te smatraju da se ovim zakon privilegira LGBT manjina. Međutim, David Company iz Iniciativa per Catalunya Verds tvrdi da zakon nije “privilegija za gay populaciju, već povećava prava manjina”.

Premda je Španjolska, globalno gledajući, zemlja u kojoj je homoseksualnost najviše prihvaćena (88%), a sklapanje istospolnih brakova omogućeno od 2005. godine, rezultati internetskog istraživanja pokazali su da je u prethodnoj godini 40% gay i 45% biseksualnih osoba doživjelo neku vrstu nasilja ili zastrašivanja.

“Razbjesnim se kad čujem da pojedinci negiraju ili umanjuju razinu diskriminacije kojoj smo mi izloženi”, izjavio je Miquel Iceta, katalonski socijalist.

Podsjećamo i da je ranije ove godine, Europski parlament izglasao rezoluciju protiv homofobije i diskriminacije homoseksualaca te pozvao Komisiju da pripremi smjernice kako bi se LGBT osobama osigurao ravnopravan tretman u svim zemljama EU. No unatoč svim naporima da se donesu dugoočekivane smjernice, Vera Jourova, glavna povjerenica za pravosuđe EU-a, izjavila je kako za njima nema potrebe jer je sveobuhvatna antidiskriminacijska direktiva Unije za sada dovoljno dobra. [A.V./B.Z.] EUobserver/TheLocal


Povezano