Objavljeno

Španjolska mijenja imena ulica posvećenih fašističkim liderima i dodjeljuje ih ženama

Francisco Franco je out, a Rosa Parks in. Ovo je trenutni trend u Španjolskoj, gdje se na razini nekoliko općina odlučno staje na kraj simbolima Francove diktature te pokušava uvesti veća razina rodne ravnopravnosti u imenovanju ulica, piše City Lab.

U Madridu će ulica nazvana po fašističkom generalu Andresu Saliquetu biti preimenovana u ulicu Soledad Cazorle. Carzola je prva španjolska tužiteljica specijalizirana za područje rodno utemeljenog nasilja.

Građani Leona su u studenom odabrali niz zaslužnih žena prema kojima treba nazvati ulice, uključujući Rosu Parks, Fridu Kahlo, Jane Austen i lokalnu izumiteljicu Angelu Ruiz Robles, a promjene su odobrile i općine Valencia, Oviedo i Cadiz.

U godinama nakon smrti diktatora Francesca Franca, Španjolska je uglavnom ignorirala njegovu ostavštinu, uključujući i masovne grobnice koje i dalje nisu ekshumirane.

Godine 2007. donesen je Zakon o povijesnom sjećanju koji formalno osuđuje fašistički režim i sve s njim povezano, no nije se provodio. Tek je lijeva alijansa Podemosa 2015. unutar općina postavila niz pojedinaca odlučnih da provode zakon i izbrišu sve što Španjolsku i dalje veže za Francovu diktaturu.

Paralelno porasla je i svijest o tome da premali broj ulica u Španjolskoj nosi ime po ženama, točnije samo 10%, a i te su uglavnom dodijeljene sveticama ili redovnicama, odnosno ne zastupaju ravnomjerno sve značajne žene.

„Situacija je takva da praktično potvrđuje popularnu uzrečicu da mjesto žene nije na ulici, već u kući“, kazala je profesorica Patricia Arias Chachero, a izmjene koje sada postaju realnost vratit će rodnu ravnopravnost u urbano planiranje. [Ž.V.] The Independent


Povezano