Objavljeno

SOS telefon na beogradskom trgu osvještava rodno uvjetovano nasilje

UN Žene Srbije pridružile su se globalnoj aktivističkoj kampanji protiv rodno uvjetovanog nasilja i na glavni beogradski trg postavile veliki interaktivni SOS telefon. Riječ je o instalaciji koja služi kako bi slučajnim prolaznicima i prolaznicama ukazala na problem nasilja nad ženama i djevojčicama u Srbiji.

Telefonska instalacija zvoni danonoćno, a svatko tko podigne slušalicu velikog narančastog telefona ima priliku poslušati nekoliko snažnih poruka koje iznose crnu statistiku obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja u Srbiji.

“Svake godine 1000 žena u Srbiji napuste svoje domove zbog obiteljskog ili partnerskog nasilja. Samo jedan posto nasilnika dobije zatvorsku kaznu veću od godinu dana. Svaka druga žena u Srbiji je tijekom života bila izložena nekom obliku porodičnog nasilja. Femicid je zločin protiv žena motiviran mržnjom prema ženama, prezirom i osjećajem nadmoći u kojem počinitelj misli da ima pravo oduzeti život ženi. Ne okreći glavu, prijavi nasilje!”

Od početka 2016. godine u Srbiji je od strane sadašnjih ili bivših partnera ubijeno 30 žena, a u proteklih deset godina počinjeno je 327 registriranih femicida.

Beogradska penzionerka Gordana Pajić kazala je kako se za žene žrtve nasilja u društvu čuje tek kada se pojave u crnoj kronici i postanu dio uznemirujuće statistike.

“Mi, žene, žrtve smo nasilja od malih nogu pa sve dok ne ostarimo. Nažalost, to ne vidimo kao nasilje, nego kao nešto što je normalno.” kazala je žena koja je željela ostati anonimna.

Postavljanjem telefona aktivistkinje su se pridružile UN-ovoj globalnoj kampanji, čija je tema ove godine ‘Ponarančastimo svijet: Prikupimo novac za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama’. Telefon je počeo zvoniti 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a zvonit će sve do kraja kampanje, 20. prosinca, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

“Uzevši u obzir zastrašujuće statistike o rodno uvjetovanom nasilju, željele smo da se pitanje pomakne iz zatvorenih krugova i konferencija i konačno stavi u centar pozornosti, točnije na najprometniji trg u Beogradu. U tih 16 dana telefon će konstantno zvoniti, pozivajući ljude da podignu slušalicu i prošire informacije o statistikama koje su imali priliku čuti/e.” kazala je Milana Rikanović, predsjednica UN Žena Srbije. [E.H.] unwomen…

https://www.youtube.com/watch?v=wBeZqpABf3Y


Povezano