Objavljeno

Šešelj verbalno napao koordinatoricu Žena u crnom

Na suđenju za rehabilitaciju Draže Mihailovića 28. travnja 2015. godine, predsjednik Srpske radikalne stranke i optuženik pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju Vojislav Šešelj, uputio je pogrdne riječi koordinatorici  Žena u crnom Staši Zajović.

“Rugobo jedna. Ružniju ženu nisam vidio. Ti si vještica. Jesi li oduvijek bila ružna ili ti se nešto dogodilo? Trebalo te je još u kolijevci ugušiti kad su vidjeli kako si ružna. Imaš li ljubavnicu?”, samo je dio onoga što je Šešelj izgovorio.

Sudska straža nije reagirala, no Staša Zajović im se obratila: “Ja ne razgovaram sa ratnim zločincem. Molim vas da me zaštitite od ratnog zločinca.”

Poslije ročišta Šešelj je ispred sudnice nastavio vrijeđati Zajović: “Tko je ovo čudo rodio i tko ga je doveo danas u Palaču pravde ne mogu shvatiti. Iskonsko zlo iz nje izbija. Čudim se što je nisu pridavili čim se rodila da ne zagađuje okolinu. Dosad sam ih ignorirao, ali danas kad sam vidio da je Staša Zajović onako ružna, nisam mogao to gledati. To se mora javno reći da se javnost upozori. U njoj nema ničega ženskog”.

Upitana za komentar, Staša Zajović je izjavila je da je to „ponašanje fašističkog ološa koji ima ustaljenu praksu javnog sramoćenja žena, posebno onih koje imaju jasne, antifašističke stavove. Taj poziv na odstrel nije ništa u usporedbi s onim što je taj zločinac radio nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu”.

Blog Zokster Something piše da je ovo još jedan u nizu napada na aktivistkinje za ljudskih prava jer se javno zalažu za suočavanje sa prošlošću i politiku kažnjavanja ratnih zločina, te proziva državne institucije jer napade ignoriraju i time održavaju klimu nasilja nad svima koji misle drugačije. Pozivaju i medije da vijest prenesu korektno i ne sudjeluju u senzacionalizmu čime banaliziraju verbalne napade.


Povezano