Objavljeno

HRT pripremio otkaze Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Sržić

Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić neovlašteno su istupale u javnosti, zaključio je Goran Radman, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, zbog čega im predstoji otkaz, navodi forum.tm.

Najava otkaza upućena je HRT-ovoj podružnici Sindikata novinara Hrvatske, koja ima osam dana za očitovanje. Radi se o standardnoj zakonskoj proceduri po kojoj poslodavac/ka najprije mora sindikatu najaviti otkaz, nakon čega se sindikat u pravilu izjašnjava negativno, no bez obzira na njihovo očitovanje, poslodavac/ka uručuje otkaz ugovora o radu.

Gojan se našla na udaru kritika nakon prijenosa svečane inauguracije predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Iako je emisiju vodstvo HRT-a isprva pohvalilo, nakon žestokih kritika koje su dolazile uglavnom od “HDZ-ovih” i HDZ-u sklonih medija, vodstvo kuće je promijenilo mišljenje i zaključilo da je Gojan emisiju ipak odradila loše.

Saša Runjić, ravnatelj programa, je ustvrdio da je – unatoč izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji projekta – naknadnom analizom ipak utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, a Programsko je vijeće prije nekoliko dana zaključilo da je u emisiji “došlo do iznošenja neprovjerenih podataka i izostanka stilski neobilježenog načina komentiranja i nepripremljenih komentara”.

Izjave zbog kojih su otkazom kažnjene Gojan i Novak Srzić uslijedile su nakon što je nekoliko HRT-ovih novinara pokrenulo potpisivanje peticije za kažnjavanje Elizabete Gojan zbog „skandalozno lošeg i neobjektivnog vođenja televizijske emisije u povodu inauguracije Kolinde Grabar Kitarović“. Među potpisnicima se spominjala i Hloverka Novak Srzić.

“Bila je riječ o ponižavanju novoizabrane predsjednice. Bilo je to ispod osnove građanske pristojnosti. Nitko nikada na HTV-u nije tako ostrašćeno radio inauguraciju. U takvoj emisiji se očekuje vrhunski profesionalizam jer se taj program ne radi za svoje istomišljenike”, govorila je tada Novak Srzić za Večernji list.

Na te je izjave reagirala Gojan rekavši da je njezinu emisiju gledalo 700 tisuća ljudi te da su njome debelo prešišali konkurenciju.

“Na osobnu harangu Hloverke Novak Srzić i njenih hloverkića moj su odgovor podaci o gledanosti. Kada bih ja imala vremena kao Hloverka hodati okolo s peticijom i skupljati potpise protiv njezinih negledljivih i stranački obojenih priloga, sigurna sam da mi jedan list papira s kojim ona korača ne bi bio dovoljan”, rekla je tada Gojan.

Najave otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić ispunile su još jednu svrhu – zastrašivanje je u potpunosti urodilo plodom. Razgovarali smo s bar desetak HRT-ovih novinara, no svaki je razgovor počeo i završio molbom da se njihove izjave ne spominju u tekstu.

Otkaze ugovora o radu dvjema novinarkama HTV-a oštro je osudio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, izrazivši nadu da će podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na HTV-u dati negativno mišljenje na te otkaze.

“Odlučno i žestoko osuđujemo te otkaze”, rekao je Duka Hini, ustvrdivši kako je stav HND-a uvijek bio da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti bez da traže odobrenje za istup.

Duka smatra da posebice takav istup u javnosti ne bi nipošto smio biti razlog za otkaz pa će se takvom potezu usprotiviti svim legalnim sredstvima. HND i SNH će, najavio je Duka, o tom slučaju u ponedjeljak održati konferenciju za novinare.


Povezano