Objavljeno

Slastičarstvo kao novi feminizam

Vlastitu slastičarsku kuharicu, ‘How To Be A Domestic Goddess‘, Nigella Lawson, okarakterizirala je kao feminističko štivo. Iako na prvu zvuči neobično, poanta je u osvještavanju stereotipnih karakteristika roda koje uvjetuju percepciju određenih poslova ili osobina isključivo muškim, odnosno ženskim područjem.

Naime, zadatak je dvostruk. Kroz trud za postizanje ravnopravnosti u domenama koje su dugo smatrane ‘muškim’ (karijera, politika i slično), Nigella Lawson smatra da je potrebno osvrnuti se i unijeti poštovanje u ono što se tradicionalno smatra ‘ženskim poslovima’ te ih vrednovati kao cijenjene poslove, što to zaista i jesu. Tu dolazi slastičarstvo kao novi trend koji se više ne smatra zanatom domaćica ili gay muškaraca već postaje vrijedan hobi bilo kojeg spola.

Dakle, dok se stvaraju novi prostori djelovanja, ne smijemo zaboraviti temelje na kojima su podignute stereotipne vrijednosti, srušiti ih i postaviti nove, ravnopravnije. Tim putem se krećemo ka društvu u kojem su odgajanje djeteta, slastičarstvo, pranje rublja ili kuhanje jednako važan doprinos uravnoteženom društvu, tvrdi Lawson.

Želite li pratiti slastičarstvo ili se u njemu i okušati, evo nekoliko linkova za slatki početak: Joy the Baker, La Tartine Gourmande, Sweeteeth i Da mi je nešto slatko. Uživajte! [A.L.]


Povezano