Objavljeno

Europska inicijativa ‘Mama, tata i djeca’ nije prikupila niti četvrtinu potrebnih potpisa

Kako prenosi Crol portal, u nedjelju je istekao rok za prikupljanje milijun potpisa potrebih za europsku inicijativu ‘Mama, tata i djeca’ kojoj je u cilju bilo definiranje značenja braka i obitelji na europskoj razini.

Inicijativi je bilo potrebno milijun potpisa, ali uspjela je prikupiti samo 215.997 online potpisa, a još uvijek nije poznato koliko je potpisa prikupljeno izvanmrežno.

Europska građanska inicijativa za zaštitu braka i obitelji (još uvijek nam nije jasno od čega se brak točno štiti i na koji način jednaka prava za sve građane i građanke ugrožavaju postojeće brakove i obitelji), pokrenula je inicijativu jer smatraju da ‘su u ovom trenutku članovi LGBT lobija puno glasniji, jači… I imaju puno veće financijske resurse’.

Zbog tog su razloga pokrenuli online kampanju kako bi na europskoj razini definirali brak kao ‘trajnu i vjernu zajednicu muškarca i žene sa svrhom zasnivanja obitelji. Obitelj su pak otac, majka i njihova djeca, a obiteljski odnos je zakonski odnos između dvoje supružnika, ili između roditelja i djeteta.’

Iza inicijative stoji ‘građanski odbor koji se sastoji od sedam članova iz sedam zemalja-članica Europske unije’, redom prekaljenih boraca protiv bračne jednakosti, surogat-majčinstva i prava na pobačaj.

To su, osim Željke Markić, Ludovine de La Rochère, šefica agresivne i moćne francuske obiteljaške organizacije Manif pour tous i Edit Frivaldszky iz Mađarske, liderica inicijative One of Us te Centra za ljudsko dostojanstvo, ‘neprofitne organizacije za zaštitu obitelji i života’. Aktivno je promovirala peticiju organizacije CitizenGo protiv spolnog odgoja kako bi se ‘zaustavilo širenje rodne ideologije’,

Tu je i Jose Manuel Silva Veiga de Macedo, član odbora i izvršni direktor zaklade AJB – A Junção do Bem. Ta je zaklada članica Federacije katoličkih obiteljskih udruga (FAFCE) u Europi među kojima se nalazi i Hrvatski bračni i obiteljski savez CRO-BIOS koji operira s kaptolske adrese (Kaptol 21) čiji je predsjednik Krešimir Miletić, inače i predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac te nekadašnji dopredsjednik udruge Građani odlučuju.

Popis dopunjuje i Maria Hildingsson iz Švedske, koja je pak glavna tajnica FAFCE-a, Roger Kiškaiz Slovačke, viši savjetnik i zamjenik direktora organizacije ADF International, odnosno Saveza za obranu slobode življenja vjere kojem je u fokusu i svetost života te brak i obitelj, a više o svima njima Crol je pisao ovdje.

Svaka je zemlja imala određeni prag, a za Hrvatsku je on iznosio 8250 potpisa, od čega je trenutno prikupljeno 5820.

Prag nije prijeđen ni u jednoj drugoj zemlji, izuzev Poljske i Finske. Zanimljivo je da je u nekim državama nezainteresiranost za ‘obranu obitelji i braka’ zastupljena do te mjere da je broj prikupljenih potpisa gotovo komičan. Švedska trenutno ima prikupljena 362 potpisa (od potrebnih 15.000), Irska ima prikupljenih 512 (od potrebnih 8250), a Nizozemska 886 (od potrebnih 19.500).

Kako stoji na hrvatskoj stranici inicijative, Edit Frivaldszky je 26. studenog potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu poslala dopis u kojem ga s radošću obavještava kako je “inicijativa ‘Mama, tata i djeca’ već prešla minimalni broj potpisa u sedam država-članica”, čime su ‘ispunili jedan od dva kriterija’ te da se ‘ubrzano bliže cilju od milijun potpisa’.

Stoga, u skladu s Člankom 5 (5) Odredbe 211/2011 najavljuje kako će se prikupljanje potpisa nastaviti do 3. travnja 2017., kao i da su odgovarajuće vlasti u svim državama-članica o tome obaviještene. Na koncu Frivaldszky moli Timmermansa da sa stranice Europske komisije uklone “netočnu informaciju da prikupljanje potpisa završava 11. prosinca”.

Unatoč dopisu koji je Edit Frivaldszky poslala Europskoj komisiji, po informacijama koje se navode na službenoj stranici Europske komisije, prikupljanje potpisa je završeno. crol…

Povezano