Objavljeno

Škotska će dozvoliti ženama da kod kuće uzimaju pilule za pobačaj

Škotska je najavila da će dozvoliti ženama da kod kuće uzmu mizoprostol – jednu od dvije tablete potrebne za medikamentozni pobačaj (druga je mifepriston).

“Pobačaj može biti vrlo emotivna tema. Međutim, ponosna sam što ova vlada ulaže trud da ženama omogući pristup sigurnim zdravstvenim uslugama,” rekla je tim povodom škotska ministrica zdravlja Aileen Campbell. Dodala je da je Škotska zasad jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem se mizoprostol može uzeti kod kuće, “što omogućuje ženama da imaju veću kontrolu nad svojim zdravljem i da im bude što ugodnije za vrijeme ovog postupka.”

U Škotskoj, Engleskoj i Walesu većina pobačaja obavlja se prije 12. tjedna trudnoće uz pomoć tableta. Ta vrsta pobačaja činila je 82,9% svih prekida trudnoće u Škotskoj u 2016. godini.

Usporedbe radi, u KBC-u Rijeka, prvoj hrvatskoj bolnici u kojoj je dostupan medikamentozni pobačaj, žene se odlučuju za njega u čak 85% slučajeva. Unatoč tome što je medikamentozni pobačaj neinvazivan i dvostruko jeftiniji od kirurškog, u Hrvatskoj se najveći dio pobačaja i dalje obavlja metodom vakumske aspiracije maternice (kiretaža), pod lokalnom ili punom anestezijom.

Prema trenutnom škotskom zakonu, žena mora uzeti tabletu – koja je izdana uz suglasnost dvoje liječnika/ca – u bolnici ili licenciranoj klinici. Izmjena licenciranja mizoprostola koju je najavila vlada omogućiti će ženama da podignu tablete i popiju ih kod kuće.

“Riječ je o progresivnom potezu koji je u skladu s modernom medicinom,” izjavila je Jilian Merchant, potpredsjednica organizacije Abortion Rights UK.

“Nova fleksibilnost koristit će ženama koje imaju ograničen pristup usluzi pobačaja iz niza razloga – od obiteljskog nasilja do poslovnih obaveza i brige o djeci. Također će koristiti ženama iz ruralnih područja koje iz financijskih ili drugih razloga ne mogu doći u licenciranu kliniku.”

Osim toga, uzimanjem tablete kod kuće umjesto u klinici ili bolnici spriječit će se mogućnost ispoljavanja simptoma (poput obilnog krvarenja) u automobilu ili javnom prijevozu. The Guardian


Povezano