Objavljeno

Skoro polovina žena u Crnoj Gori izložena je nasilju

Ovog je tjedna u Crnoj Gori predstavljen program ‘Zaustavljanje nasilja nad ženama: Primjena zakona, mijenjanje stavova’ kojemu je u cilju jačanje postojećih i uspostavljanje novih servisa podrške za žrtve, kao i promjena ukorijenjenih rodnih stereotipa koji potiču nasilje.

Program je pokrenula kancelarija Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, u partnerstvu s Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UNWomen), Delegacijom Europske unije u Crnoj Gori i Ministarstvom rada i socijalne skrbi. Program će se provoditi u šest zemalja Zapadnog Balkana i u Turskoj.

Na izlaganju su govorilie predsjednik Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, ministar rada i socijalne skrbi u Vladi Crne Gore Kemal Purišić te Fiona Mekluni, stalna koordinatorica Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori.

U svom je izlaganju Fiona Mekluni istaknula kako je nasilje u obitelji jedan od najradikalnijih oblika nasilja.

“Naša najnovija studija, rađena na uzorku od 2.000 žena, pokazuje da: 42% žena, tj. skoro svaka druga žena u Crnoj Gori, je tijekom života bilo izloženo nekoj vrsti nasilja (psihološkog, fizičkog, ekonomskog ili seksualnog) od strane njihovih muževa ili partnera, dok 18% žena (skoro svaka peta žena u Crnoj Gori), je iskusila jedan od ovih oblika nasilja u posljednjih 12 mjeseci”, kazala je Mekluni.

Kako je objasnila Mekluni, statistika u Crnoj Gori pokazuje da su patrijarhalni stavovi i tradicionalni modeli ponašanja, koji su diskriminatorni i proizlaze iz rodnih stereotipa, i dalje vrlo rasprostranjeni. Dodala je kako je istraživanje pokazalo da je svega 68 posto osoba koje osobno poznaju žrtvu nasilja istoj ponudilo pomoć, a većina ih je pokušala pomiriti počinioca i žrtvu.

O iskustvima nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u obitelji govorila je Ivana Pejović, o uslugama smještaja za žrtve nasilja Jovana Hajduković, mehanizme besplatne pravne pomoći predstavila je Maja Raičević, dok je na temu trgovine ljudima govorila Aida Petrović.

Ovaj događaj poslužio je kao prilika da se pokrene diskusija na temu potreba i izazova s kojima se suočavaju organizacije civilnog društva koje djeluju u ovoj oblasti. Gendermontenegro

Povezano