Objavljeno

Silovanje nikad više – Brazil na nogama zbog brutalnog silovanja tinejdžerke

Prosvjednice i prosvjednici marširali su u petak ulicama Rio de Janeira kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo kulturom silovanja koja odobrava seksualno nasilje. Prosvjed je izravna reakcija na video koji se netom ranije pojavio na Twitteru i proširio internetom, a prikazuje 16-godišnju djevojku bez svijesti koju siluje više od 30 muškaraca.

“Ovo me potpuno razbjesnilo, osobito zato što se pokušava razviti narativ kojim bi se opravdalo to što se dogodilo”, jedna je od reakcija sudionika prosvjeda.

Policija navodi da je do napada došlo prošle subote, i dalje nisu uspjeli utvrditi točan broj napadača, a građane se moli da ih kontaktiraju s podacima koji bi u istrazi mogli pomoći. Trenutno tragaju za četvoricom identificiranih, među kojima i žrtvinim dečkom. Djevojka se sjeća da je u kuću svog 19-godišnjeg dečka stigla oko 1 sat ujutro, bili su sami. Sljedećeg jutra probudila se u drugoj kući okružena s 30 muškaraca, od kojih su neki bili i naoružani.

Fotografije i video u trajanju od 40 sekundi prošireni su putem Twittera u srijedu, a iako su ubrzo uklonjeni i u tom kratkom periodu, sakupili su stotine ‘lajkova’ i mizoginih komentara.

“Želim da ih sustigne Božja Pravda. Osjećam se kao zadnje smeće. Stigma je ono što najviše boli. Kao da svi govore ‘sama si je kriva, nosila je oskudnu odjeću’. Želim da ljudi znaju da žrtva nikad nije kriva. Ne možete žrtvu pljačke kriviti što je opljačkana.”, kazala je 16-godišnja djevojka medijima.

Privremeni predsjednik Michel Temer reagirao je najavom pokretanja posebnog odsjeka policije koji će se baviti upravo nasiljem nad ženama te sazvao hitan sastanak s ministrima zaduženima za sigurnost. “Apsurdno je da u 21. stoljeću moramo živjeti s ovako barbarskim zločinima.”, kazao je.

Djevojku podržava i stotine prosvjednika koji su izašli na ulice, kao i niz onih koji putem društvenih mreža šire ohrabrujuće poruke uz hashtag #EstuproNuncaMais (SilovanjeNikadViše). Svima pak koji komentarima poput ‘Da je samo ostala kod kuće, sve bi bilo u redu’, krivnju žele prebaciti na žrtvu, brazilske feministkinje ukazuju na novinske članke o ženama koje su napadnute baš u vlasitom domu.

U Brazilu je u 2014. godini prijavljeno 50,000 silovanja, no smatra se da većina ne bude prijavljena. U Rio de Janeiru dogodi ih se oko 13 dnevno. Počinitelj prema aktualnom zakonu može biti kažnjen sa šest do deset godina zatvora. [Ž.V.] Independent/France24/HuffingtonPost


Povezano