Objavljeno

Silba u rukama pet mladih žena

Pet prijateljica, koje godinama ljetuju na otoku Silbi, sastavile su svoju Nezavisnu listu s kojom su ove nedjelje pobijedile na tamošnjim izvanrednim izborima i sa 133 osvojena glasa premoćno preuzele lokalni Mjesni odbor.

HDZ koji je na izbore izašao sa svojom listom dobio je samo 53 glasa i tako u peteročlanom vijeću dobio samo jedno mjesto.

Nova predsjednica Mjesnog odbora postala je Sara Lovrović, 34-godišnja Zagrepčanka koja se tek ove godine preselila u Zadar, a na Silbi radi kao šefica kuhinje u konobi Alavija. Uz nju su u Vijeće Mjesnog odbora ušle Alma Kruško (28), studentica dizajna, Paula Bolfan (22), djelatnica turističke zajednice Silbe i Matilda Sindičić (33), nutricionistica, a samo Iva Matulina nije. To zadnje mjesto uzeo je Gerald Baranović u ime HDZ-a.

Zanimljivo je i da je vlasnik Alavije, Saša Predovan, inače i voditelj lokalne turističke zajednice, bio je kao nestranački kandidat peti na HDZ-ovoj listi. U Vijeće nije ušao, a kod njega u Alaviji uz novu šeficu MO-a kao konobarica radi i Iva Matulina, a u turističkoj zajednici Paula Bolfan. Šef im je čestitao, a kako kaže Lovrović tamo svi zajedno pokušavaju učiniti najbolje za Silbu.

Radi se o  otoku veličine samo 15 kilometara četvornih i na njemu je zabranjen promet autima i motorima, a u sezoni čak i biciklima. Nemaju svoj proračun niti ovlasti nego su Mjesni odbor (kao dislocirana gradska četvrt Zadra) koji je pune dvije godine bio raspušten. Prije toga, od sredine osamdesetih (uz kraće prekide), vodio ga je nezavisni Nenad Burić, dugogodišnji pomorski kapetan koji je nakon loše suradnje s centralom u Zadru i HDZ-ovom većinom u MO-u podnio ostavku 2014. I donedavno nitko za to nije mario, a kad su raspisani izvanredni izbori za početak srpnja, morali su ih otkazati jer se nitko nije želio kandidirati.

No, za ponovljene izbore održane ove nedjelje na zadnji dan prijava u igru su ušle čak dvije liste, nezavisna sastavljena isključivo od djevojaka koje su iznijele pobjedu i HDZ-ova koja je uz Silbu u nedjelju poražena i na susjednom Bokanjcu.

„Misli globalno, djeluj lokalno – Silba u srcu, to je bio naš slogan. Nismo htjele politiku u kampanji, nismo radile buku i povlačile ljude za rukav. Organizirali smo akcije čišćenja plaža i slušale stanovnike Silbe da doznamo što ih muči. Tako da smo kampanju zapravo vodile potiho, a podržalo nas je puno mladih ljudi“, objašnjava nova predsjednica Mjesnog odbora

Na isti način misle voditi otok. „Silba, koja u dva mjeseca sezone ima i po šest tisuća turista, ima samo dvije brodske linije dnevno, od kojih ona trajektom do Zadra plovi puna četiri sata. Na otoku je puno nekretnina koje su zapuštene i propale, neke i u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, i treba ih oživjeti. Treba riješiti problem odvoza smeća, vodovod i regulirati promet biciklima.

Prvo što nas čeka je da detaljno proučimo zakone i saznamo gdje je prošlo Vijeće stalo s radom. Nakon toga krećemo u bitku s divom, s Gradom Zadrom. A svaku važniju odluku mislimo komunicirati sa što više stanovnika Silbe, sazivat ćemo mjesne sastanke i dogovarati se oko svega“, kaže Lovrović.

Djevojke definitivno žele ubrzati komunikaciju, upotrebljavati digitalne tehnologije, mailove i chatove, internetom proširiti glas o Silbi, a prioriteti su im bolja povezanost otoka i rješavanje komunalija. Žele dulju sezonu jer od turista živi cijeli otok. Stanovnike/ce Silbe pak smatraju šestim članom Vijeća.

 „Funkcija predsjednice je volonterska, a honoriraju se samo sjednice Mjesnog odbora. Sve moramo raditi druge poslove da bismo imale od čega živjeti“, zaključuje Lovrović koja ostaje kuhati u Alaviji. [T.N.] Jutarnji


Povezano