Objavljeno

Sestrinska solidarnost – Britanske aktivistkinje za prava žena izbjeglica

Kako bi, ususret Međunarodnom danu žena, skrenuli pozornost na mnoge probleme sa kojima se žene izbjeglice suočavaju pri dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo, udruga Women for refugee women organizirala je medijsku kampanju.

Zamolili su 99 žena iz javnog života Ujedinjenog Kraljevstva da napišu poruke solidarnosti i podrške ženama izbjeglicama i podijelili ih na društvenim mrežama. Tih 99 žena predstavlja 99 trudnih žena izbjeglica koliko ih je 2014. stiglo u prihvatni centar Yarl’s Wood u Bedfordshireu. I ostatak javnosti može se pridružiti kampanji objavljujući svoje slike sa porukama solidarnosti i podrške i označavajući ih hashtagom #setherfree.

Rat u Siriji i drugim područjima Bliskog Istoka pokrenuo je dolazak izbjeglica koje traže utočište u Europi. Taj izbjeglički val nije mimoišao ni Hrvatsku. I dok se europska politička elita i dalje pokušava dogovoriti na koji način pristupiti zbrinjavanju tolikog broja ljudi, bez naizgled ikakve zajedničke strategije ili pogleda na mogući način rješavanja problema, sudbine osoba koje bježe pred ratnim strahotama prepuštene su pojedinim državama na tzv. izbjegličkoj ruti.

Zemlje zapadne i sjeverne Europe, Njemačka, Švedska, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo glavne su odredišne zemlje izbjeglica, u najvećem broju žena i djece, koji se pri dolasku u te zemlje susreću sa surovom stvarnošću.

Zatvara ih se u prihvatne centre u kojima nedostaju osnovni životni uvjeti, ako uopće imaju sreće pronaći nekakav zaklon. Tretirani su kao zatvorenici/e, sa strogo ograničenim prostorom dozvoljenog kretanja, što samo dodatno pogoršava već dovoljno strašne ratne traume. Mnoge žene čekaju godinama kako bi se njihov pravni status službeno razriješio, a tijekom čekanja mogu biti privedene bez ikakvog upozorenja.

Kako su aktivistkinje organizacije Women for refugee women i same objasnile, često se na probleme žena u Ujedinjenom Kraljevstvu i razvijenim zemljama gleda kao nešto potpuno odvojeno od problema koje muče žene u drugim dijelovima svijeta.

Ovom akcijom htjeli/e su potaknuti sve nas da zamislimo svijet u kojem prava žena nisu podijeljena prema klasi, državljanstvu ili nacionalnosti, već su univerzalna.

Skupina žena koja sudjeluje u akciji zato je i iznimno raznolika. Od glumica, književnica, redateljica i blogerica do odvjetnica, političarki, aktivistkinja i humanitarki, sve različitog podrijetla i dobi, od kojih su mnoge i same izbjeglice. Kako kažu, nadaju se da će njihove objave potaknuti mnoge druge žene na akciju, i to ne samo na društvenim mrežama, već i u stvarnom životu. [V.U.] The Guardian


Povezano