Objavljeno

Senzibilizacija javnosti u Poreču – Bilo kuda, seksizam svuda

Centar za građanske inicijative Poreč provodimo projekt Bilo kuda, seksizam svuda, s ciljem povećanja senzibiliteta mladih odraslih osoba i građana/ki za rodnu ravnopravnost, promocije demokratskih vrijednosti, odnosno promicanja ljudskih prava. Građane/ke žele senzibilizirati za prepoznavanje seksizma, koji se toliko utjelovio u naše društvo, da ga više niti ne prepoznajemo.

U prvoj fazi projekta, postavljeni su jumbo plakati s primjerima seksizma, a jučer je započeta javna akcija informiranja građana putem informativnih letaka na Trgu slobode u Poreču. 

Također, svi/e su pozvani/e da se fotografiraju s vlastitim primjerima seksizma, koji će činiti dio online kampanje. Svi/e su pozvani poslati svoje primjere seksizma na cgiporec@cgiporec.hr ili iste zalijepiti na FB zid uz ‪#‎bilokudaseksizamsvuda.

Svi i sve smo osjetili/e posljedice seksizma na vlastitoj koži, ali ih možda nismo znali/e prepoznati. Dijeljenjem vlastitih primjera, podižemo svijest o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu.

Nekoliko činjenica o seksizmu: žene u Hrvatskoj dobivanju 18% nižu plaću od muškaraca na istom radnom mjestu; i žene i muškarci su žrtve seksizma od malih nogu, po rođenju nas se svrstava u kutije i od nas se očekuje da se ponašamo sukladno društvenim očekivanjima; ulično uznemiravanje je doživjelo 90% žena u Hrvatskoj; seksizam u reklamama je veliki problem, pošto poruku koja nam se preko medija ponavlja, počinjemo shvaćati kao istinu te počinjemo iste obrasce primjenjivati i u stvarnom životu, …

Seksizam je oblik društvene diskriminacije i segregacije osobe na temelju spola. Glavne žrtve su žene pa seksizam stoga možemo definirati kao skup vjerovanja i djelovanja koja privilegiraju muškarce u odnosu na žene te podcjenjuju i degradiraju vrijednosti i aktivnosti povezane sa ženama, pišu iz Centra za građanske inicijative Poreč.

{gallery}cgi-porec{/gallery}


Povezano