Objavljeno

Semafori za pješake u Beču dobili nove ‘gay friendly’ simbole

Austrijska prijestolnica već godinama radi na promoviranju tolerancije, razumijevanja i prihvaćanja različitosti, a s novim projektom na semaforima za pješake otišli su korak ispred svih očekivanja.

Uobičajene, skoro neutralne, crvene i zelene figure na pješačkim semaforima zamijenile su figure parova. One se pojavljuju u tri varijante: hetero, gej i lezbijskoj. Stari semafori će biti zamijenjeni novim prikazujući tako različite parove koji se drže za ruke.

Promoviranje drugačijih seksualnih orijentacija i stvaranje veće sigurnosti je bio jedan od glavnih motiva organizatora koji, između ostalog, vjeruju da veće crvene/zelene površine privlače veću pažnju pješaka.

Vidljivost istospolnih parova na semaforima dok čekaju ili su u pokretu sa simbolima srca između njih predstavlja mali, ali neophodan korak ka poboljšanju vidljivosti i prihvaćanju onih seksualnih orijentacija koje se još uvijek ne doživljavaju kao normativ.

Nužno je naglasiti da su novi semafori postavljeni neposredno pred početak Eurovizije koja će se održati od 19. do 23. svibnja. Udio u novom oblikovanju vizualnih simbola Beča svakako pripada prošlogodišnjoj pobjednici ovog glazbenog nadmetanja – Conchiti Wurst koja je svojom pojavom na sceni pokazala bogatstvo i raznolikost identiteta koji nerijetko dobivaju prostor samo na underground događajima.

Beč se osim Eurovizije, 16. svibnja sprema ugosti Life Ball – godišnju humanitarnu akciju za prikupljanje novca i podizanje svijesti u borbi protiv HIV-a i AIDS-a, te Regenbogenparade, pandan Zagreb Prideu.

Novi signali će biti promijenjeni na 120 semafora, čime će rodni disbalans tradicionalnih znakova biti eliminiran. [M.M.] TheTelegraph/TheWashingtonPost


Povezano