Objavljeno

Seksizam u autoindustriji: I dobra namjera pada u vodu uz objektivizaciju žena

Sigurno ste barem jednom bile prisiljene slušati priču o ženama kao lošim, neopreznim vozačicama, s bezbroj ‘argumenata’ i sličica iz života koje pokušavaju dokazati kako vožnja nije inherentna njihovoj prirodi? Jeste li onoga koji vam ju je ispričao poželjeli udariti virtualnim maljem po glavi?  

Potreba da se žene u prometu i za volanom tretira kao manje sposobne, šeprtljave i loše, kao živu opasnost na cesti, još uvijek je opstala u ‘razvijenim’ društvima poput našega. Najfamoznija situacija u kojoj se muškarci ženama nude za pomoć ne cesti zasigurno je mijenjanje guma, temeljeno na mitu kako ‘nježniji spol’ ovu operaciju ne može izvesti bez pomoći i asistencije muškaraca.

Evo kakav je e-mail jutros u inboxu dočekao jednu našu čitateljicu:

„Pozivamo Vas da nam se pridružite u subotu 3.12. u Zagrebu, na besplatnoj međunarodnoj edukaciji “Odvaži se, osnaži se! Za siguran put”, namijenjenoj ženama u prometu. Akcija će se održati na lokaciji parkinga King Cross gdje će vrhunski vulkanizer educirati vozačice kako promijeniti kotač prilikom pucanja gume ukoliko nema pomoći u blizini. Uz vrijedne savjete za održavanje guma ispravnim tijekom zimskog razdoblja, podijeliti ćemo i čipove za mjerenje ispravnosti guma u nekoliko sekundi. Također, svaka dama dobiti će i zasluženu diplomu!“

Seksistička akcija „Odvaži se! Osnaži se! Za siguran put“ koju organiziraju portal Gume.com. hr i tvrtka Delticom, omogućiti će vozačicama da besplatno nauče trikove kako najlakše promijeniti kotač. „Kroz cijeli proces voditi će ih vrhunski vulkanizer, a na kraju edukacije, dobiti će i simpatične diplome.“ Iz nastavka saznajemo da akcija potaknuta recentnim statistikama prema kojima su „osobe ženskog spola sve češći vozači, kako na dugim poslovnim putevima tako i na onim svakodnevnim od kuće do škole ili vrtića“, te da je akcija već održana u Austriji, Srbiji i Rumunjskoj.

Moguće je da neki od vas u ovoj akciji isprva ne vide ništa sporno, te nas prekore kako nezahvalno kritiziramo dobru namjeru tvrtke da osigura besplatnu edukaciju za vozačice, no odakle ideja da se kao osobe koje trebaju savjete označe isključivo žene? Zar nema i muškaraca koji se paraliziraju kada im na cesti pukne guma? Ili takvu sramotu ne smiju nikome ni priznati jer bi bili proglašeni nesposobnjakovićima i slabićima?

Također, skrećemo vam pozornost na promo fotografiju za ovu akciju koja prikazuje gole ženske noge u zlatnim štiklama, auto show hostesa style.

Razumijemo ideju o potrebi za organiziranjem ovakve akcije, za žene, ali i za muškarce, no organizatore molimo da ubuduće pripaze da ne objektiviziraju žene u reklamama za takve akcije i sugeriramo da razmisle o mogućnosti da takvu edukaciju vodi žena jer time izbjegavaju seksistički i patronizirajući moment.

Za one koji ne znaju Delticom je svjetska trgovinska korporacija koja se bavi prodajom guma i auto dijelova. Prosurfale smo malo njihovim tuzemnim webom i vidjele da, kao i gotovo svaka tvrtka vezana za automobilsku industriju, Delticom u svojim javnim akcijama i kampanjama voli koristiti hostese, dok u poslovima kojima promoviraju znanje, stručnost i kompetenciju najčešće promoviraju muškarce. Autoindustrija jednostavno ne može bez seksualiziranog dizajnerskog i marketinškog jezika. Vrijeme je da se takva praksa promijeni!


Povezano