Objavljeno

Seksizam na talijanski način

Guido Bertolaso, jedan od kandidata za mjesto gradonačelnika Rima javnost je šokirao izjavom o zabrinutosti za kandidaturu Giorgie Meloni. Bertolaso smatra kako Meloni nije prikladna kandidatkinja za mjesto gradonačelnice Rima zbog trenutne trudnoće. Prema njegovom mišljenju protukandidatkinja upravo zbog toga što je trudna ne bi mogla obavljati svoje dužnosti kao potencijalna buduća gradonačelnica Rima.

„Izborna kampanja veliki je pothvat, od šest ujutro pa sve do ponoći. Potrebno je prolaziti kroz rupe, miševe, nečistoću rimskih kampova“, izjavio je Bertolaso za talijanske novine Corriere della Sera.

Bertolasovu izjavu ubrzo je podržao i Silvio Berlusconi snažno argumentirajući njegovo stajalište navodeći kako je svima jasno da se majke ne mogu posvetiti svojim zanimanjima te da bi za Meloni ovo bio užasan posao zbog toga što se Rim nalazi u jako teškom stanju. Ovakva izjava bivšeg talijanskog premijera izazvala je brojne komentare javnosti u zemlji gdje je sve više zabilježenih slučaja seksizma.

Svoju teoriju Bertolaso opravdava zabrinutošću za svoju protukandidatkinju čiju kandidaturu smatra sebičnom u trenucima kada bi mogla uzeti porodiljni dopust u trajanju od pet mjeseci.

Sve svoje razloge objasnio je i u pismu upućenom kandidatkinji Meloni. U istome ipak navodi kako nikada nije izjavio da trudnica ne može obavljati svoje dužnosti u kampanji i kasnije u vladi.

U obranu Giorgie Meloni stao je trenutni talijanski premjer Matteo Renzi kao i Matteo Salvini, vođa desno orijentirane stranke Brothers of Italy čija je članica i sama Meloni. Za talijanski La Repubblicu izjavio je: „Italija je prepuna majki koje rade. Štoviše, nadam se da ću vidjeti Giorgiu kao majku i kao kandidatkinju“.

Činjenicu kako ženama u Italiji nije lako u poslovnom svijetu potvrđuje i nedavni slučaj kada je kandidatkinja za mjesto gradonačelnice Milana Patrizia Bedori povukla svoju kandidaturu nakon natpisa na Facebook-u u kojima ju se naziva debelom i ružnom. 

„Ova zemlja nije za žene. Ono što se događa ovih dana je neprihvatljivo. To otkriva podlogu mržnje prema ženama. Nitko muškarcima ne govori da su ružni i debeli“, izjavila je talijanska ministrica zdravlja Beatrice Lorenzin. [J.V.] The Huffington Post/The Guardian


Povezano