Objavljeno

Saudijska Arabija dobila prvu glavnu urednicu novina

Somayya Jabarti, bivša pomoćna urednica saudijskih dnevnih novina Saudi Gazette, preuzela je funkciju glavne urednice engleskog izdanja ovog dnevnog lista.

To je prva novinarka koja je postavljena na tako visoku javnu poziciju u zemlji u kojoj je zabilježen velik broj kršenja ženskih prava.

Prije stupanja na dužnost Jabarti je izjavila da se nada da je ovo samo prvi korak koji će otvoriti vrata i drugim ženama, te dodala: “Biti imenovana prvom saudijskom glavnom urednicom donosi dvostruku odgovornost (…) Moje akcije odrazit će se na ostale saudijske žene.“

Prema Jabarti, od ukupno 20 novinara/ki u Saudi Gazette samo tri su muškarci, ali unatoč tome upravo oni drže sve više uredničke pozicije. Ključno je stoga da i ostale žene počnu preuzimati izvršne pozicije i donositi odluke u novinarstvu.

Vijest o njezinom imenovanju javnosti je objavio, bivši glavni urednik, Khaled Almaeena, koji je tu poziciju držao više od desetljeća.

Almaeena  u svom članku, objavljenom u nedjeljnom izdanju Saudi Gazzete, napisao je da je Jabarti bila njegova suradnica 13 godina te da mu dugogodišnji cilj bio vidjeti saudijsku ženu kako zauzima mušku utvrdu, mjesto glavnog urednika. Naglasio je da je njezino imenovanje zasnovano na zaslugama i opisao ju kao predanu reporterku.

Prije nego se pridružila Saudi Gazette, Jabarti je radila u suparničkom listu, Arab News, gdje je napredovala od pozicije lokalne urednice preko zamjenice nacionalnog urednika sve do  izvršne i generalne urednice.

Mnogi korisnici Twittera pozdravili su njezino imenovanje osvrćući se na kraljevu zabranu ženama da voze, temu o kojoj je pisala 2011. godine za Channel 4, predviđajući 3000. godinu kao godinu u kojoj će žene moći slobodno voziti u toj zemlji. [Ž.S.] The Guardian


Povezano