Objavljeno

20% žena vjeruje da nikad neće postati članice odbora u tvrtkama

Britanski vodeći teleoperater O2 i Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) proveli su istraživanje poslovnih žena u Velikoj Britaniji. Njihovo izvješće pokazuje da usprkos tome što 25% njih sanja o dostizanju pozicije izvršne menadžerice, trećina njih kaže da nisu dostigle svoje ciljeve u karijeri.

Gotovo petina njih dostizanje više menadžerske pozicije smatra gotovo nemogućima, a razlozi koje navode za nemogućnost napredovanje su raznoliki. Od lošeg linijskog upravljanja, nedostatka prilika za usavršavanje do izazova uredskih politika.

Neke smatraju da sreća često dovodi do uspjeha, a ne vještine, ambicije i odlučnost pojedinca. No, zaboraviti ne treba ni stari problem nedostatka ženskih uzora, jer više od polovice ispitanica kaže da su svi donositelji odluka u njihovim tvrtkama muškarci.

Ako osjećate da ste zaglavile u svoj karijeri, The Guardian nudi praktične savjete kako da krenete naprijed.

Pronađite mentora

Ukoliko u vašoj tvrtki postoji menadžerica kojoj se divite, obratite joj se za savjet. Ako su svi menadžeri muškarci, nađite jednog koji je zainteresiran za unapređivanje karijera žena. Obratite im se i pitajte bi li htjeli biti vaš mentor/ica, ili možda samo popiti kavu s vama i porazgovarati. Mentori/ce mogu biti važan izvor potpore u vašoj karijeri, bilo zagovaranjem vašeg rada ili dijeljenjem vlastitih iskustava.

Stvorite svoje vlastite prilike

Postoji istraživanje koje je pokazalo da će se žene prijaviti za promaknuće samo ako udovoljavaju 100% traženih kriterija, dok će se muškarci prijaviti ako udovoljavaju samo 50%. Nemojte se bojati izazova, poduzmite neke proračunate rizike i preuzmite neke projekte koji će povećati vašu vidljivost i profil.

Istražite ulogu koju želite zauzeti

Razmislite o tome kakvu lidersku poziciju želite preuzeti i temeljito ju istražite. Kakve se vještine i kvalifikacije traže na toj poziciji? Kakve se kvalitete i ponašanje očekuje od osobe na toj poziciji? Pitajte svoje kolege kako vas vide i razmislite o tome što bi trebali popraviti da bi obavljali funkciju koju želite.

Tražite povratnu informaciju

Ne bojte se pitati kako obavljate svoj posao. Saznajte koje su vaše jake strane, a na čemu morate poraditi. Napravite plan kako ćete se poboljšati u područjima kojima niste u potpunosti ovladali.

Budite svoja

Autentičnost je važna. Nemojte postati nešto što niste da biste napredovali. Budite otvoreni i iskreni o onome u što vjerujete i vašim vrijednostima, i ljudi će vas poštivati. [V.U.]


Povezano