Objavljeno

Samo 4 dana za zaustaviti TTIP!

TTIP je trgovinski sporazum između SAD-a i EU-a, sličan CETA-i u slučaju Kanade i EU-a, koja je u pregovorima dospjela daleko dalje, možda baš zato što se o njoj manje govori. Peticija protiv tih sporazuma odbrojava zadnje dane, do 6. listopada 2015. Brojka se bliži 3 milijuna europskih potpisa, od toga hrvatskih za sada niti 10 tisuća. Jeste li već među njima?

Zajednička europska peticija moćno je sredstvo iskazivanja demokracije stoga iskoristite vlastiti utjecaj potpisom i pozivom na FB event.

Petra Šarić iz inicijative Zaustavimo TTIP pojašnjava zašto:

„Upitna nije samo netransparentnost pregovora nego i sam sadržaj sporazuma, prvenstveno iz razloga što podrazumijevaju mnogo više od pukog ukidanja trgovinskih barijera.

Podrazumijevaju ujednačavanje standarda u pitanjima okoliša, organizacije javnih službi, pravila o zaštiti ljudskog zdravlja, standardima prehrambenih namirnica (pesticidi, GMO), radničkih i autorskih prava. Pri čemu ujednačavanje znači srozavanje svih spomenutih standarda jer su u pravilu u SAD-u oni daleko niži nego u Europi. TTIP ponovno aktualizira i nedavno propale, tj. od strane europskih građana odbačene, SOPA i PIPA pregovore koji se smatraju izravnim napadom na privatnost građana.

Alat kojime većina od navedenih procesa dolazi u implementaciju zove se ISDS (Investor-state dispute settlement) kojima korporacije pred međunarodnim netransparentnim arbitražnim sudovima dobivaju mogućnost tužiti države kad god one pomisle donijeti zakon koji bi im mogao ugroziti profite. Više od dvije trećine sudskih procesa dobivaju korporacije a odštete koje su države tada primorane platiti broje se u stotinama milijuna, ponekad i više milijardi eura.“

Trenutno stanje na karti zemalja EU-a pokazuje da u broju potpisa daleko vodi Njemačka. Ona ima svježe iskustvo ISDS mehanizma od kad je nakon Fukushime odustala od ulaganja u nuklearnu energiju. Švedska kompanija Vattenfall iskoristila je sitni tisak potpisanog međudržavnog trgovinskog sporazuma i tužila je Njemačku radi profita izgubljenog zatvaranjem njihove dvije elektrane. Pritom se ne radi o tekućim gubitcima, nego o gubitku budućeg profita. Možda niti taj tisak nije bio sitan, nego samo dogovoren daleko od očiju javnosti.

Corporate Europe Observatory je NGO sa sjedištem u Briselu koji se trudi iskoristiti pravo javnosti na pristup informacijama kako bi saznali tko sudjeluje u definiranju sporazuma

CETA može ozakoniti slične ISDS mehanizme, čak ne samo za kanadske korporativne igrače, već i za mnoge multinacionalne kompanije preko njihovih kanadskih podružnica. Pritom je CETA već na stolu Europskog parlamenta. Pritisci multinacionalnih korporacija sigurno su jaki, ali pritisak javnosti može biti jači.

U zadnjih godinu dana od početka peticije inicijativa Zaustavimo TTIP postigla je određene pomake.

„Pritisci na strukture vlasti, kako nacionalne tako i europske, urodili su plodom. Europska komisija je pod pritiskom učinila pregovore nešto transparentnijima iako te pomake možemo prije svrstati u kategoriju odnosi s javnošću nego u transparentnost političkog odlučivanja. Najveći pomak bio je vidljiv prije nekoliko mjeseci pri glasanju o rezoluciji o TTIP-u u Europskom parlamentu gdje se slomila politička linija europskih socijaldemokrata, prvo odgodila rasprava a potom i glasanje o rezoluciji. Idućih tjedana napravljen je kompromis kojim bi se reformirao zloglasni ISDS, te je pod obećanjem o reformi rezolucija prošla. I u toj reformiranoj verziji sukus ostaje isti – korporacije dobivaju moćan alat za ucjenu država kad god se one ne ponašaju u skladu s njihovim interesima…“, navodi Dean Derežić iz inicijative Zaustavimo TTIP i dodaje:

„Iako je utjecaj naše kampanje protiv TTIP-a i CETA-e vrlo osjetan, realno ne možemo biti zadovoljni do trenutka kad se pregovori prekinu ili već ispregovarani budu odbijeni od strane struktura vlasti, za što će biti potrebno uložiti još dosta napora. Za kraj, podsjetio bih da je do kraja prikupljanja ECI peticije ostalo još 4 dana te ukoliko već niste, potpisati je možete na stop-ttip.org/potpisi.“

 

Piše: Dunja Ribarić


Povezano