Objavljeno

RODE pozvale na bojkot Kongresa forenzičke ginekologije pod pokroviteljstvom Crkve

Povodom sutrašnjeg početka I. Hrvatskog kongresa forenzičke ginekologije i perinatologije u Topuskom koji se održava pod visokim pokroviteljstvom kardinala Bozanića, sisačkog biskupa Vlade Košića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u Kući ljudskih prava upravo je u tijeku konferencija za medije, a Udruga Roda svoju je reakciju uputila svim pokroviteljima Kongresa, Ministarstvu zdravlja, Međunarodnoj federaciji ginekologa i opstetričara (UK) te regionalnom uredu za Europu WHO-a.

Iz udruge RODA ističu kako su Bozanić i Košić „dva vrlo glasna protivnika prava na edukaciju i na dostupnost sveobuhvatne zaštite reproduktivnog zdravlja žena“ te da odabirom „visokih pokrovitelja iz redova Katoličke crkve, organizatori skupa stavljaju sebe, svoje matične zdravstvene ustanove pa i ostale pokrovitelje skupa (posebice krovne organizacije ginekologije i porodništva u Hrvatskoj) pod ogromnu sjenu pristranosti koju si zdravstvena struka ne bi smjela dopustiti“.

Navode da spomenuti nisu stručni za pitanja reproduktivnog zdravlja žene, a ipak već godinama neumorno i uspješno „miniraju pokušaje mladih i žena da dođu do kvalitetnih, znanstveno utemeljenih informacija o reproduktivnom zdravlju, te godinama uspješno sužavaju ženama prostor za odlučivanje o tome koliko djece žele imati i kada, kako žele rađati, gdje i uz koga“.

Osim što organizatori na ovaj način krše svako načelo nepristranosti, i ostali pokrovitelji, te kolegice i kolege šutnjom podržavaju činjenicu da je „ginekolozima i porodničarima u Hrvatskoj važnije koketiranje s moćnim institucijama poput Katoličke crkve od profesionalnog integriteta i stavljanja pacijentica i njihovih interesa na prvo mjesto“.

„Svi ljudi imaju pravo na slobodnu odluku o svim aspektima svog zdravlja pa tako i o reproduktivnom zdravlju. Stoga i žene imaju isključivo pravo odlučivati o vlastitim tijelima. Uloga i dužnost liječnica i liječnika jest da ženama pružaju potpune, nepristrane informacije na kojima korisnice zdravstvenih usluga onda temelje svoje odluke“, poručuju iz RODA upozoravajući da bi medicina trebala biti znanost koja nije podložna modi i hiru.

No, kako navode, „stručna društva i vodeći stručnjaci za ginekologiju i porodništvo u Hrvatskoj odlučili su da će se odmaknuti od znanosti da bi se dodvoravali velikoj, moćnoj organizaciji koja žarko želi kontrolirati sve aspekte reproduktivnog zdravlja žena, posebice kad je u pitanju začeće i rađanje“, zbog čega se svaka žena koja koristi zdravstvenu skrb ginekologa i porodničara mora zapitati radi li ta osoba u njezinom najboljem interesu.

„Očito je da će danas i u budućnost mladi i žene u Hrvatskoj i dalje teško ili nikako dolaziti do kvalitetnih informacija vezanih uz spolno zdravlje, da će i dalje teško dolaziti do kontracepcije, da će žene morati plaćati mito i putovati na udaljena mjesta kako bi ostvarile prekid trudnoće na zahtjev, da će parovi kojima je to potrebno i dalje teško liječiti neplodnost, da će informirani pristanak žena u trudnoći i porodu i dalje biti zanemaren, i da će žene koje biraju porod izvan rodilišta na temelju znanstvene činjenice da je taj isti porod uz stručnu skrb siguran za nju i za njeno dijete, i dalje rađati u ilegali jer se usuđuju prkositi moćnim strukturama.

Naprosto, visoki dužnosnici i moćne institucije i dalje će odlučivati o tome kada i koliko će žena rađati, umjesto da to bude osnovno ljudsko pravo svake žene – da ona odlučuje o svom obiteljskom životu“, zaključuju RODA-e u dopisu.

Pozivaju stoga sudionike I. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije da bojkotiraju otvorenje skupa, te da svojom (ne)prisutnošću pošalju organizatorima skupa, ali i organizacijama koje se smatraju pozvanima utjecati na tuđe zdravstvene odluke, da pojedinci u struci ipak iza toga ne stoje.

Upućujemo vas i na upravo pokrenutu FB stranicu ‘Biskupima na ginekološki pregled‘ koja poziva: “podijelimo ovdje svoje ginekološke probleme i šaljemo ih Bozaniću i Košiću sa molbom za tzv. kombinirani pregled: duhovni i ginekološki (iliti 2 u 1) kako bi doprinijeli smanjenju gužvi u ginekološkim ambulantama i pregledale se uz pomoć Duha svetoga”. Pokrenuta je i Twitter kampanja, a pitanja o reproduktivnom zdravlju upućena su  i  uz hashtag #biskupiginekolozi.


Povezano