Objavljeno

Razglednice Yoko Ono kao podrška Occupy pokretu

Poznata umjetnica i aktivistica Yoko Ono prošlog je mjeseca na sebi jedinstven način doprinijela pokretu Occupy Wall Street. Osmislila je tekst koji je u suradnji s grupom Occupy With Art, vezanom uz OWS pokret, tiskan na 10 000 razglednica, te počevši od 14. siječnja ove godine distribuiran diljem SAD-a.

Ovaj projekt nadovezuje se na njezin konceptualni rad ”Drvo želja”, prvobitno osmišljen 80-tih godina prošloga stoljeća, a koji se sastoji od komadića papira na koje su ljudi ispisivali svoje želje i vješali ih na za to namijenjeno drvo. Sve te želje Ono je skupljala tokom godina te ih na koncu objedinila na jednom mjestu, kao sastavni dio Tornja mira ”Imagine”.

Budući da originalan koncept nije bio izvediv u parku Zuccotti, koji je bio središte OWS pokreta do studenog prošle godine kada su prosvjednici iz njega protjerani, Ono je odlučila napraviti razglednice koje će se besplatno dijeliti na raznim skupovima te tako poticati komunikaciju, razmjenu ideja i želja među ljudima. Prema riječima Chrisa Cobba, člana grupe Occupy with Art, njezin rad odražava duh pokreta samim time što razglednice nisu originali, već umnoženi radovi, te kao takve nemaju nikakvu cijenu, već se slobodno dijele svima. [A.Š.]


Povezano