Objavljeno

Ravnopravna podjela kućanskih poslova do rođenja djeteta

Nova studija pokazuje da supruzi donekle poštuju ravnopravnu raspodjelu kućanskih poslova dok obitelj ne dobije prvo dijete, kada se roditeljske dužnosti većinom vremenski prebace na njihove supruge, piše Salon.

Istraživanjem 182 zaposlena para, sociolozi/ginje s Ohio State Universityja zaključili su da su supružnici prije dobivanja djeteta radili/e otprilike jednak broj sati unutar i izvan doma. Nakon što su postali roditelji, i dalje su radili jednak broj sati na poslu. Međutim, muškarci su smanjili obavljanje kućanskih poslova za čak pet sati tjedno, dok su ih žene smanjile za jedan sat.

Posljedica je da brojne žene koje su vrlo uspješne na radnom mjestu, u kući obavljaju većinu posla te još osjećaju zahvalnost kada suprug napokon pomogne oko nečega. U tom smislu one preuzimaju odgovornost za kućanske poslove, dok muškarci, iako se načelno zalažu za ravnopravnost, i dalje koriste izliku ‘nekompetentnosti’ kako bi se izvukli iz određenih dužnosti.

Razlog za nesrazmjer u kućnom radu nije samo rodni, nego i klasni: po studiji Sveučilišta u Warwicku, muškarci s nižim prihodima mnogo više pomažu suprugama nego oni koji zarađuju više.

Iako je činjenica da očevi provode više vremena radeći izvan kuće, a majke unutar, ravnopravna raspodjela kućanskih poslova koristila bi svima, posebice djeci koja uče iz roditeljskih primjera, a prema jednoj studiji, djevojčice čiji očevi više sudjeluju u kućanskim poslovima ambicioznije biraju svoje buduće karijere. [D.K.]


Povezano