Objavljeno

Ravnateljica državne institucije poslala policajce na studente

Tridesetak radnika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje uglavnom zaposlenih preko studentskih ugovora, koji su obavljali logističke poslove u procesu provedbe državne mature, u srijedu je dobilo izvanredne otkaze jer su se pobunili pošto im je ravnateljica Maja Jukić odbila isplatiti novce, javlja Stav.

Nakon što su obavili mukotrpan posao, koji za neke od njih traje od veljače ove godine, pri čemu su žrtvovali i vlastite ispitne rokove, jučer su otišli na razgovor s ravnateljicom Jukić i Petrom Bezinovićem, predsjednikom Nacionalnog odbora, kako bi saznali što je s neisplaćenim a odrađenim vremenom, koji za neke premašuje 300 radnih sati.  

Informacija koju su dobili glasila je da se u najboljem slučaju mogu nadati isplati dvije trećine iznosa te da lažu o satima koje su proveli radeći. Studenti koji tvrde da je sav njihov rad evidentiran na kamerama, ljuti zbog ravnateljičinog odgovora napustili su njen ured i vratili se u obližnju zgradu (bivši Heruc) gdje im je radno mjesto. Uskoro je došla policija koja ih je izbacila, a ravnateljica im je poručila kako se ne trebaju vraćati.

“Ravnateljica nas je vrijeđala i razgovarala s nama kao da smo stoka. Ona sebe u državnoj agenciji naziva poslodavcem“, rekao nam je jedan od radnika čija satnica iznosi 20 kuna po satu. Prema njegovom mišljenju, ravnateljica je tu došla da sreže troškove i odlučila se da to napravi preko njihovih leđa dok istovremeno planira svečanu završnu proslavu u Esplanadi ili Sheratonu. “Ona je tu dovedena po političkoj liniji, a ne razumije ni osnovne procese vezane uz provedbu državne mature“, kaže ogorčeni radnik.

Za posljednji prijemni ispit za Medicinski fakultet, koji se sutra održava, navodno je angažirano šest studenata.

Do ravnateljice  kao ni ministra obrazovanja, znanosti i sporta večeras iz Stava nisu uspjeli doći. [S.T.]


Povezano