Objavljeno

Radnice u Zarinoj tvornici u odjeći ostavile poruke da nisu plaćene za svoj rad

Zarina trgovina u Zagrebu

U džepovima odjeće u Zarinim trgovinama u Istanbulu kupci su pronašli rukom ispisane poruke turskih radnica u kojima navode da nisu plaćene za svoj rad te pozivaju kupce da podrže njihovu kampanju za bolje radne uvjete.

“Ja sam izradila ovaj komad odjeće koji ćeš kupiti, ali nisam za to bila plaćena,” stoji u jednoj od poruka.

S više od 2200 trgovina diljem svijeta i godišnjim prihodom od prodaje u iznosu od 53,4 milijuna funti, Zara je jedna od najuspješnijih modnih marki i glavni brend multinacionalne kompanije Inditex, čiji je vlasnik Amancio Ortega najbogatiji čovjek na svijetu.

Iz poruka radnica saznajemo da ih je zaposlila ugovorena tvrtka Bravo Tekstil, koja se navodno naprasno zatvorila bez da je isplatila plaće za proteklih nekoliko mjeseci.

Ovo nije prvi put da je Zara optužena za loše uvjete rada u svojim tvornicama, izrabljivanje dječjeg rada i onečišćenje okoliša.

Unatoč tome, prošli mjesec Inditex je objavio priopćenje u kojem ističe da predano surađuje s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) kako bi unaprijedili uvjete rada u svim segmentima proizvodnog lanca i sustave upravljanja u tvornicama u Kini i Turskoj.

“Inditex je ispunio sve svoje ugovorne obaveze prema Bravo Tekstilu i trenutno radi na izradi prijedloga za osnivanje fonda za pomoć radnicama pogođenima nestankom vlasnika Brava,” rekao je glasnogovornik Inditexa. “Taj fond bi pokrio neisplaćene plaće, neiskorišteni godišnji odmor i otpremnine za radnice koje su bile zaposlene u Bravu u vrijeme kada je tvornica zatvorena.”

Ovo nije prvi put da su radnice u odjevnoj industriji pribjegle taktici ostavljanja poruka u odjeći koju su izradile. Prije par godina kupci su u trgovini robne marke Primark u Irskoj navodno pronašli ušivene poruke koje spominju katastrofalne uvjete rada, no iz Primarka su tvrdili da su nakon provedene istrage zaključili da je riječ o prijevari. Primark je već prije optužen da izrabljuje djecu u izbjegličkim kampovima u Indiji.


Povezano