Objavljeno

Puna kutija načina na koji se Finska brine o natalitetu

Već 75 godina od strane države Finske trudnice dobivaju kutiju, svojevrsni start paket, koja sadrži sve potrebno za novorođenče – odjeću, pelene, plahte i igračke, a sama kutija se može koristiti i kao ležaj. Ta kutija pomogla je Finskoj da postigne jednu od najnižih stopa smrtnosti dojenčadi u svijetu jer je osmišljena da sva djeca imaju ravnopravan početak u životu.

Tradicija datira iz 1938. U početku, program je bio dostupan samo za obitelji s niskim primanjima, ali to se promijenilo 1949. godine.

“Ne samo da je kutija dostupna svim budućim majkama, već novi zakon nalaže da žene, prije preuzimanja kutije, moraju posjetiti liječnika ili općinsku prenatalnu kliniku prije četvrtog mjeseca trudnoće” kaže Heidi Liesivesi, zaposlenica Zavoda za socijalno osiguranje Finske.

Dakle, osim što kutija nudi obiteljima sve što je potrebno za brigu o novorođenčadu, također je pomogla usmjeriti trudnice na redovite preglede.

Sve boje su namjerno rodno neutralne kako bi se robica mogla prenositi s dječaka na djevojčicu i obrnuto. Kutija također uključuje i slikovnicu koja ima pozitivan učinak odnosa prema knjigama te potiče djecu, jednog dana, na čitanje.

Finskim obiteljima kutija ima i emotivnu i tradicijsku vrijednost jer, kako smatra mladi otac Mark Bosworth, ona jača osjećaj zajedništva. “Kutija je simbol, simbol ideje jednakosti, i važnosti djece”, smatra Panu Pulma, profesor finske i nordijske povijesti na Sveučilištu u Helsinkiju.

Iako finske obitelji imaju izbor uzeti financijsku potporu u iznosu od 140 eura, više od 95% njih odabire kutiju. [A.L.] BBC News…

Više o povijesti finske kutije pročitajte ovdje.


Povezano