Objavljeno

Prvomajski poziv na otpor kapitalu i generalni štrajk radi očuvanja prava radnika/ca

Foto: Hina

Uz parole “Kapital napada”, “Tvornice radnicima” i “Vrijeme je za otpor”  jučer je na Međunarodni praznik rada, prosvjednu povorku središtem Zagreba organiziralo nekoliko sindikata i udruga civilnog društva, koji su pozvali građane/ke na generalni štrajk zbog ugrožavanja radničkih prava i epidemije siromaštva u Hrvatskoj.

Pozvat ćemo na generalni štrajk – da svi radnici/e ove zemlje stanu rame uz rame, bez podjela, partikularnih interesa, jer se samo jedinstveni možemo izboriti za svoja prava,  poručio je Dražen Mrkonjić (Radnička fronta) ispred Radničkog doma u Zagrebu odakle je povorka krenula prema Kegliću, gdje je nekada bila tvornica Kamensko.

Uz Radničku frontu, u prosvjedu sudjeluju sindikati Tehnos – Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Zagreb Pride i Ženska mreža Hrvatske. Tijekom prosvjeda su upozorili/e na pad životnog standarda, gubitak radnih mjesta i nezaustavljivo društveno raslojavanje u Hrvatskoj, zaustavljajući se pritom ispred  Ine, HEP-a, nekadašnje Tvornice duhana Zagreb, HZZO-a, a prosvjed je završio na Trgu dr. Franje Tuđmana (Kegliću) gdje su govore održali sindikalisti i aktivisti. 

“Ina i HEP odabrani su kao strateške tvrtke koje nikako ne bi smjele biti privatizirane, Tvornica duhana Zagreb i Kamensko kao zoran rezultat privatizacije, jer tih tvornica više nema. Zaustavljanjem ispred HZZO-a upozorit ćemo da je u Hrvatskoj ugrožen koncept javnog zdravstva i da će građani, kako sada stvari stoje, ostati bez osnovne zdravstvene zaštite i prava na liječenje. Na kraju će se obrazovati i liječiti samo oni koji to mogu platiti. Zato danas po tim punktovima nastojimo odaslati poruku što se to konkretno radi i kuda sve to ide”, rekao je Mrkonjić novinarima uoči prosvjeda.

“Krajnje je vrijeme da se građani izbore za svoja prava koja im pripadaju kao ljudima i radnicima. Radničko dostojanstvo praktički više ne postoji. Moramo nešto poduzeti”, poručio je.

Međunarodni praznik rada pod sloganom ‘Ljude ispred profita!’ u parku Maksimir obilježile su dvije sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), a njihovi čelnici su pred nešto više od dvije tisuće okupljenih pozvali na borbu za očuvanje radničkih prava.

Antun Pilić iz Sindikata novinara pojasnio je zašto su se novinari nisu pridružili maksimirskoj povorci u organizaciji sindikata, već ranije spomenutoj prosvjednoj šetnji naglašavajući kako je “razina rušenja radničkih prava već dosegnula tolike razmjere da se 1. svibnja više ne može obilježiti rutinskom proslavom”.

Svakim danom smo svjedoci daljnjeg ugrožavanja prava radnika/ca, koji su u nemilosti politike, tajkuna i pravosuđa, rekao je Pilić, i radnike/ce pozvao na pobunu i prosvjed za zaštitu stečenih prava poput osmosatnog radnog vremena, izborenog radničkim pokretom prije više od 100 godina.   

“Za ta se prava  ginulo. Radnici i danas moraju biti svjesni da borbu za prava moraju sami povesti, a sindikati ih mogu samo organizirati. Onoliko koliko ćemo biti spremni na pobunu i prosvjed, toliko će ta prava biti zaštićena. Ona nam nisu dana jednom zauvijek. Svako pravo koje je jednom izboreno može biti ugroženo. Naknade se praktički već i ne plaćaju a svaka neisplaćena plaća i naknada zapravo je krađa. To treba jasno reći – ne dajmo da nas kradu”, poručio je Pilić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u Maksimiru je naglasio kako su sindikati pokazali da im je stalo da radnici/e budu ispred profita, jer ne može profit biti iznad čovjeka i radnika/ce koji ga stvara. Upozorio je kako su sve dosadašanje vlasti ljude činile obeshrabrenima i utučenima, a sindikatima je stalo do drugačije Hrvatske iz koje građani/ke neće odlaziti s pinklecima na ramenu, jer u njoj ne vide svoju budućnost.

Osjećamo već dugi niz godina da u Hrvatskoj dugove plaćaju radnici/e i građani/ke kojima je svakim danom sve gore, a političarima/kama je uvijek dobro bili oni na vlasti ili u oporbi. Poručujemo premijeru i Vladi kako njihove reforme po kojima će se raditi do 67. godine života dovesti do daljnjeg iseljavanja mladih iz Hrvatske te kako takva pomoć građanima nije potrebna.

“Želimo da ljudi vide svoju budućnost u Hrvatskoj te da imaju dostojne plaće i mirovine, a mladi posao”, istaknuo je Sever. “Želimo Hrvatsku u kojoj će čovjek biti ispred profita. Neka svima bude jasno, vlasti i oporbi. da smo ih danas upozorili ne zbog sebe nego zbog budućnosti građana ove zemlje, gladni smo ne samo graha, nego i socijalne pravednosti i Hrvatske za kakvu su neki dali i svoje živote”, naglasio je Sever.

Čestitajući okupljenima Međunarodni praznik rada, predsjednik SSSH Mladen Novosel je podsjetio na 1886. godinu kada su radnici/e na prosvjedima u Chicagu prolili krv kako bi ostvarili  pravo na po 8 sati rada, odmora i sna dnevno i kako je naša obaveza čuvati te tekovine koje nam krupni kapital pokušava oduzeti.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. U sukobima s policijom poginulo je više radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Sudionici/e maksimirske povorke nosili su hrvatske zastave i sindikalna obilježja, kao i transparente na kojima je među ostalim pisalo “S faksa na burzu – s posla na groblje”, “Mirovina, što je to?”, “Radnik nije uhljeb!”, “Tko je jamio jamit će opet”, “Gdje ćemo raditi kad prodate naša radna mjesta?”, kao i zavežljaje i cipele na štapu simbolizirajući siromaštvo hrvatskih radnika/ca i njihov odlazak na radu inozemstvo jer u domovini ne mogu osigurati egzistenciju. HINA…

{gallery}Prvi maj 2016{/gallery}


Povezano